Radiografia creditarii: Cat si cum se imprumuta romanii?

Data publicarii: 11-05-2011 | Finante-Banci



Criza i-a determinat pe romani sa isi modifice comportamentul financiar, iar schimbarea s-a observat cel mai bine in activitatea de creditare. Bancherii si brokerii au observat la inceputul recesiunii cum cererea pentru credite s-a evaporat, iar profiturile s-au topit in 2009 si 2010. In prezent, economia este pe punctul de a scapa de recesiune, iar activitatea de creditare este pe cale de a se relua, dar pe alte baze decat in trecut.

Structura portofoliului de credite intermediat de Kiwi Finance, liderul pietei de brokeraj din Romania, s-a schimbat radical din 2008 pana in 2011, pe fondul unei modificari a cererii eligibile pentru credite.

Credite negarantate vs. Credite garantate

Circa 75% din creditele intermediate de Kiwi in 2008 erau negarantate si doar 25% dintre imprumuturi aveau o garantie in spate. Situatia este opusa in 2011, astfel ca, dupa primele trei luni din acest an, 84% din creditele intermediate sunt garantate si doar 16% sunt negarantate.Cererea pentru creditele negarantate era ridicata in 2008, iar bancherii acceptau mai usor riscurile, insa criza economica si recesiunea au schimbat orientarea bancherilor.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: