BankNews.ro - The Business Republic

Conducerea Parlamentului ii cere presedintelui Legislativului ungar sa-si amane vizita in Romania
Politica | Data Publicarii: 05-06-2012

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, Vasile Blaga si Roberta Anastase, i-au adresat, luni, o scrisoare presedintelui Adunarii Nationale a Ungariei, Kover Laszlo, solicitandu-i sa-si amane vizita pe care o avea planificata in Romania.

"Am luat nota de intentia dumneavoastra de a vizita in perioada urmatoare unele localitati din Romania. Intelegem si apreciem dorinta de a ramane in contact cu membrii comunitatii maghiare din tara noastra. (...) Pentru Romania si Ungaria, existenta comunitatii maghiare din Transilvania si reprezentarea politica a acesteia pot constitui un liant puternic. Speram ca veti intelege ca, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic romanesc a reprezentantilor acestei comunitati sa fie libera de orice ingerinta. Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, consideram utila amanarea vizitei dumneavoastra pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale", se arata in scrisoarea mentionata. 

Anastase si Blaga apreciaza dorinta oficialului ungar de a ramane in contact cu membrii comunitatii maghiare din tara noastra si ii transmit ca este bine-venit "acum, ca si in ocaziile trecute", dar ii amintesc acestuia ca Romania se afla intr-o perioada electorala. 

"Orice raportare directa la procesul democratic intern este, in opinia noastra, in contrast cu spiritul european, fiind contraproductiva in raport cu nevoile si aspiratiile atat ale societatilor noastre, cat si ale minoritatii maghiare", afirma cei doi oficiali romani. 

Acestia isi exprima convingerea ca o amanarea vizitei lui Kover Laszlo in Romania "ar permite evitarea unor eventuale neintelegeri si ar da expresie celor mai bune traditii de dialog si responsabilitate" in relatiile dintre cele doua state. 

Semnatarii scrisorii amintesc ca atat Romania, cat si Ungaria traiesc un moment important in redefinirea constructiei europene, iar in perioade precum cea pe care o traverseaza acum cele doua state au ocazia de a demonstra ca inteleg obligatiile ce decurg din valorile comune pe care le impartasesc statele Uniunii Europene. 

Presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, are programat, marti, un turneu electoral in judetul Mures, urmand sa participe la inchiderea campaniei electorale a organizatiei Targu Mures a Partidului Civic Maghiar (PCM). 

"Maine, 5 iunie, domnul presedinte de onoare al PCM, Kover Laszlo, va fi prezent in judetul nostru pentru a sustine candidatii nostri din mai multe localitati. Isi va termina prezenta la festivitatea de inchidere a campaniei electorale a PCM Targu Mures, pentru ca pe judet o sa avem si in 7 iunie o festivitate. Maine va fi prezent in opt localitati, printre care Targu Mures, Sovata, Miercurea Nirajului, Sighisoara, Acatari. Ne va sustine candidatii si ne va ajuta in campania electorala. In 7 (iunie - n.r.) va avea loc festivitatea de inchidere a campaniei electorale a PCM pe judetul Mures. Domnul Kover isi va termina vizita maine seara", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Laszlo Gyorgy, liderul PCM Mures. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/59348_conducerea_parlamentului_ii_cere_presedintelui_legislativului_ungar_sa-si_amane_vizita_in_romania.html