BankNews.ro - The Business Republic

Seful Bundesbank compara programul de achizitii de obligatiuni al BCE cu lucrarea diavolului
Finante-Banci | Data Publicarii: 20-09-2012

Diavolul ofera cel mai bun avertisment despre pericolul finantarii statului de catre o banca centrala, scrie cotidianul Financial Times, dupa ce seful Bundesbank, Jens Weidmann, a apelat la piesa Faust, de Goethe, pentru a-si sustine criticile aduse programului BCE de achizitii de obligatiuni. 

Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a convenit la inceputul lunii septembrie un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. Singurul vot impotriva in consiliul de guvernare al BCE a fost cel al presedintelui bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann.

Dupa saptamani de critici pe probleme macroeconomice, urmand izolarii sale in conducerea BCE referitor la programul de achizitii de obligatiuni, Weidmann a recurs la Faust pentru a-si sustine punctul de vedere, scrie FT.

Piesa clasica scoate in evidenta, afirma Weidmann, "problema cea mai importanta a actualei politici monetare bazate pe bani de hartie", dar si "posibile corelatii periculoase intre crearea de bani de hartie, finantarea statului si inflatie".

Integral in Ziarul Financiar

http://www.banknews.ro/stire/62209_seful_bundesbank_compara_programul_de_achizitii_de_obligatiuni_al_bce_cu_lucrarea_diavolului.html