Seful Bundesbank compara programul de achizitii de obligatiuni al BCE cu lucrarea diavolului

Data publicarii: 20-09-2012 | Finante-Banci

Diavolul ofera cel mai bun avertisment despre pericolul finantarii statului de catre o banca centrala, scrie cotidianul Financial Times, dupa ce seful Bundesbank, Jens Weidmann, a apelat la piesa Faust, de Goethe, pentru a-si sustine criticile aduse programului BCE de achizitii de obligatiuni. 

Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a convenit la inceputul lunii septembrie un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. Singurul vot impotriva in consiliul de guvernare al BCE a fost cel al presedintelui bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann.

Dupa saptamani de critici pe probleme macroeconomice, urmand izolarii sale in conducerea BCE referitor la programul de achizitii de obligatiuni, Weidmann a recurs la Faust pentru a-si sustine punctul de vedere, scrie FT.

Piesa clasica scoate in evidenta, afirma Weidmann, "problema cea mai importanta a actualei politici monetare bazate pe bani de hartie", dar si "posibile corelatii periculoase intre crearea de bani de hartie, finantarea statului si inflatie".

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: