BankNews.ro - The Business Republic

PSD şi UNPR nu mai susţin proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive, spune şeful ANPC
Finante-Banci | Data Publicarii: 07-05-2014

Partidele care au iniţiat proiectul de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive nu mai susţin iniţiativa legislativă, spune şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Iniţiativa, care a pus pe jar clienţii băncilor afectaţi de clauze dubioase din contractele de credit, a trecut deja de Senat, cu amendamente foarte favorabile băncilor, şi se află la comisia de raport din Camera deputaţilor.

PSD şi UNPR par a fi dat înapoi de la intenţia de a modifica legea clauzelor abuzive. 12 deputaţi PSD şi de alţi 6 de la UNPR şi-au pus semnătura pe proiectul de lege, motivând că ar vrea să întindă o mână de ajutor consumatorilor greu încercaţi de abuzurile instituţiilor de tot felul, în principal bănci.

însă, chiar de la stadiul de draft, proiectul venea cu lucruri mai degrabă dezavantajoase pentru consumatori.

Printre altele, acesta spunea că o clauză abuzivă care se referă la preţul contractului nu poate fi eliminată de judecător, ci doar modificată pentru a fi exprimată într-un limbaj clar şi inteligibil, că deciziile judecătoreşti vor avea efecte asupra contractului doar pentru viitor, în timp ce nulitatea absolută este înlocuită cu una parţială.

Acest proiect a fost amendat puternic în comisia juridică de la Senat la propunerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi a căpătat un caracter şi mai defavorabil consumatorilor. Practic, băncile au modificat legea aşa cum au dorit. După ce a trecut de Senat şi situaţia a fost prezentată publicului de către ECONOMICA.NET, iniţiatorii au dat înapoi şi unii dintre ei au spus că sunt dispuşi să îl retragă – lucru cam greu de făcut având în vedere regulamentele Parlamentului.

Şeful ANPC, instituţie direct interesată de această lege, spune că există un consens în rândul partidelor de guvernământ pentru respingerea proiectului la Camera deputaţilor.

„I-am sunat pe toţi de la PSD şi au zis că nu susţin proiectul. Cu UNPR e la fel, am vorbit cu Vali Steriu (deputat UNPR şi unul dintre iniţiatori, n. red.) şi au zis că nu nici ei nu susţin", a declarat Marius Dunca, într-o conferinţă desfăşurată săptămâna trecută.

Continuarea, pe Economica.

http://www.banknews.ro/stire/71759_psd_şi_unpr_nu_mai_susţin_proiectul_de_modificare_a_legii_clauzelor_abuzive,_spune_şeful_anpc.html