PSD şi UNPR nu mai susţin proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive, spune şeful ANPC

Data publicarii: 07-05-2014 | Finante-Banci

Partidele care au iniţiat proiectul de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive nu mai susţin iniţiativa legislativă, spune şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Iniţiativa, care a pus pe jar clienţii băncilor afectaţi de clauze dubioase din contractele de credit, a trecut deja de Senat, cu amendamente foarte favorabile băncilor, şi se află la comisia de raport din Camera deputaţilor.

PSD ÅŸi UNPR par a fi dat înapoi de la intenÅ£ia de a modifica legea clauzelor abuzive. 12 deputaÅ£i PSD ÅŸi de alÅ£i 6 de la UNPR ÅŸi-au pus semnătura pe proiectul de lege, motivând că ar vrea să întindă o mână de ajutor consumatorilor greu încercaÅ£i de abuzurile instituÅ£iilor de tot felul, în principal bănci.

însă, chiar de la stadiul de draft, proiectul venea cu lucruri mai degrabă dezavantajoase pentru consumatori.

Printre altele, acesta spunea că o clauză abuzivă care se referă la preÅ£ul contractului nu poate fi eliminată de judecător, ci doar modificată pentru a fi exprimată într-un limbaj clar ÅŸi inteligibil, că deciziile judecătoreÅŸti vor avea efecte asupra contractului doar pentru viitor, în timp ce nulitatea absolută este înlocuită cu una parÅ£ială.

Acest proiect a fost amendat puternic în comisia juridică de la Senat la propunerea AsociaÅ£iei Române a Băncilor (ARB) ÅŸi a căpătat un caracter ÅŸi mai defavorabil consumatorilor. Practic, băncile au modificat legea aÅŸa cum au dorit. După ce a trecut de Senat ÅŸi situaÅ£ia a fost prezentată publicului de către ECONOMICA.NET, iniÅ£iatorii au dat înapoi ÅŸi unii dintre ei au spus că sunt dispuÅŸi să îl retragă – lucru cam greu de făcut având în vedere regulamentele Parlamentului.

Åžeful ANPC, instituÅ£ie direct interesată de această lege, spune că există un consens în rândul partidelor de guvernământ pentru respingerea proiectului la Camera deputaÅ£ilor.

„I-am sunat pe toÅ£i de la PSD ÅŸi au zis că nu susÅ£in proiectul. Cu UNPR e la fel, am vorbit cu Vali Steriu (deputat UNPR ÅŸi unul dintre iniÅ£iatori, n. red.) ÅŸi au zis că nu nici ei nu susÅ£in", a declarat Marius Dunca, într-o conferinţă desfăşurată săptămâna trecută.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: