BankNews.ro - The Business Republic

Rata neperformantelor din sistemul bancar a schiţat un pas înapoi în martie
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-05-2014

BNR a calculat o rată a creditelor neperformante de 22,26% pe baza datelor furnizate de bănci pentru luna martie, după ce în februarie fusese atins un vârf istoric de peste 22,5%.

Martie este a treia lună la rând în care acest indicator-stigmat pentru sistemul bancar local staţionează pe palierul de 22%, sugerând o temperare a procesului de deteriorare a calităţii portofoliilor de credite.

Rata neperformantelor a mai schiţat o mişcare de scădere în decembrie anul trecut, pentru ca în luna imediat urmă¬toare să vină o răbufnire de jumătate de punct procentual.

La nivelul ultimului an, ponderea creditelor neperformante înregistrează o creştere de circa 3,2 puncte procentuale, în condiţiile în care soldul total al creditelor private s-a erodat de la o lună la alta din cauza scăderii stocului de credite în valută.

Rata foarte ridicată a creditelor cu restanţe mai mari de 90 de zile a fost identificată inclusiv de către FMI şi Comisia Europeană drept una dintre marile probleme ale sistemului bancar, în ultima perioadă Banca Naţională dialogând cu băncile comerciale pe tema unui nou set de reglementări care să uşureze procesul de scoatere din bilanţuri a creditelor neperformante care au fost deja provizionate integral şi pentru care nu mai există în mod rezonabil speranţa de recuperare.

Continuarea, in ZF.

http://www.banknews.ro/stire/71784_rata_neperformantelor_din_sistemul_bancar_a_schiţat_un_pas_înapoi_în_martie.html