Rata neperformantelor din sistemul bancar a schiţat un pas înapoi în martie

Data publicarii: 09-05-2014 | Finante-Banci

BNR a calculat o rată a creditelor neperformante de 22,26% pe baza datelor furnizate de bănci pentru luna martie, după ce în februarie fusese atins un vârf istoric de peste 22,5%.

Martie este a treia lună la rând în care acest indicator-stigmat pentru sistemul bancar local staÅ£ionează pe palierul de 22%, sugerând o temperare a procesului de deteriorare a calităţii portofoliilor de credite.

Rata neperformantelor a mai schiÅ£at o miÅŸcare de scădere în decembrie anul trecut, pentru ca în luna imediat urmă¬toare să vină o răbufnire de jumătate de punct procentual.

La nivelul ultimului an, ponderea creditelor neperformante înregistrează o creÅŸtere de circa 3,2 puncte procentuale, în condiÅ£iile în care soldul total al creditelor private s-a erodat de la o lună la alta din cauza scăderii stocului de credite în valută.

Rata foarte ridicată a creditelor cu restanÅ£e mai mari de 90 de zile a fost identificată inclusiv de către FMI ÅŸi Comisia Europeană drept una dintre marile probleme ale sistemului bancar, în ultima perioadă Banca NaÅ£ională dialogând cu băncile comerciale pe tema unui nou set de reglementări care să uÅŸureze procesul de scoatere din bilanÅ£uri a creditelor neperformante care au fost deja provizionate integral ÅŸi pentru care nu mai există în mod rezonabil speranÅ£a de recuperare.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: