BankNews.ro - The Business Republic

„Nu este corect. Nu mă voi sinucide.“ - FT scrie despre momentul dramatic când zona euro ar fi putut exploda
Finante-Banci | Data Publicarii: 13-05-2014

„Momentul când zona euro ar fi putut exploda“ este primul episod dintr-o serie prezentată de Financial Times dedicată anului care a schimbat Europa pentru totdeauna. Jurnalistul Peter Spiegel a reconstituit filmul celor trei zile amare din noiembrie 2011, când criza din zona euro a ajuns la punctul culminant, ai cărui prota¬goniÅŸti sunt printre alÅ£ii liderii europeni care au proiectat strategia de luptă cu criza.

Spre uimirea tuturor celor aflaÅ£i în sala de conferinÅ£e, cancelarul german Angela Merkel a început să plângă. „Das ist nicht fair“,  „Nu este corect“, a izbucnit cu furie ÅŸi cu lacrimi în ochi cancelarul german. „Ich bringe mich nicht selbst um“. „Nu mă voi sinucide“. Căderea nervoasă a avut loc într-o sală de conferinÅ£e din staÅ£iunea de lux franceză Cannes, iar pentru martori a fost ÅŸocant să îl vadă în lacrimi pe cel mai puternic lider european, cunoscut pentru control emoÅ£io¬nal foarte bun.

Dar scena a fost ÅŸi mai remarcabilă, au povestit cei prezenÅ£i, pentru cele două Å£inte ale furiei lui Merkel: pentru preÅŸedintele francez Nicolas Sarkozy, care stătea lângă ea la masă, ÅŸi pentru preÅŸedintele american Barack Obama, care stătea la masă pe locul din faÅ£a ei.

Acesta a fost momentul cel mai dificil al unei nopÅ£i extrem de dure, pline de acuzaÅ£ii, pe care mulÅ£i dintre participanÅ£i ÅŸi-o amintesc ca fiind punctul culminant al celor trei ani de criză din zona euro. Sarkozy a sperat că rolul său ca gazdă a summitului G20 îi va cimenta statutul pe scena mondială ÅŸi îl va ajuta în cursa pentru realegerea sa ca preÅŸedinte. Dar totul se prăbuÅŸea.

Grecia făcea implozie politic, Italia, o Å£ară prea mare pentru a putea fi salvată, părea să fie la doar câteva zile distanţă de la a fi deconectată de la pieÅ£ele financiare globale. Åži oricât au încercat Sarkozy ÅŸi Obama, nu au putut-o convinge pe Merkel să majoreze contribuÅ£ia Germaniei la fondul anticriză al zonei euro, acest „firewall“, această „mare bazooka“ sau „zid de bani“ despre care ei credeau că ar trebui să fie mărit semnificativ pentru a Å£ine piept atacurilor traderilor de obligaÅ£iuni panicaÅ£i.  Dar, pusă la zid, Merkel le-a întors partenerilor francez ÅŸi american criticile, aruncându-le în faţă că dacă lui Sarkozy ÅŸi lui Obama nu le convine modul cum acÅ£ionează guvernul de la Berlin, ei sunt singurii vinovaÅ£i. Până la urmă armatele lor aliate au fost cele care „au impus“ în urmă cu ÅŸaizeci de ani constituÅ£ia germană duÅŸmanului învins în război.

Continuarea, in ZF.

http://www.banknews.ro/stire/71826_e€žnu_este_corect_nu_mă_voi_sinucidee€œ_-_ft_scrie_despre_momentul_dramatic_când_zona_euro_ar_fi_putut_exploda_.html