BankNews.ro - The Business Republic

Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: „Nu am o explicaţie pentru nivelul mare al dobânzilor bancare“
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-07-2014

Serviciile financiare sunt următoarea Å£intă a Consiliului ConcurenÅ£ei, în condiÅ£iile în care „dobânzile sunt relativ mari faţă de alte state din Uniunea Europeană“, susÅ£ine Bogdan ChiriÅ£oiu, preÅŸedintele instituÅ£iei.

„Avem o barieră de expertiză pe zona de servicii financiare.  Serviciile financiare mi se par o zonă în care nu am reuÅŸit să fim suficient de implicaÅ£i ÅŸi, personal, nu am o explicaÅ£ie pentru faptul că nivelul dobânzilor (la credite - n.red.) la noi e relativ mare faţă de alte state din Uniunea Europeană“, afirmă ChiriÅ£oiu, 44 de ani, care a condus autoritatea concurenÅ£ială în ultimii cinci ani ÅŸi  este deja nominalizat pentru un nou mandat de Colegiul Consultativ al Consiliului ConcurenÅ£ei (instituÅ£ie care propune guvernului conducerea Consliului ConcurenÅ£ei).

Datele BNR arată că la finalul anului trecut dobânda medie la depozitele în lei era de 2,9%, în timp ce creditele în lei erau acordate cu o dobândă percepută de 7,55%, ceea ce înseamnă o marjă de câÅŸtig de 4,65%. La finalul lunii mai anul acesta crescuse la 5,42%.

în acelaÅŸi timp, un studiu al Băncii Centrale Europene (BCE) arată că marja de câÅŸtig în cele mai mari economii ale zonei euro se situează în jurul valorilor de 2%-3%.

„BNR ne atrage de ani de zile atenÅ£ia că diferenÅ£a dintre dobânda activă ÅŸi cea pasivă e printre cele mai mari din uniune, or, eu, unul, nu am o explicaÅ£ie pentru asta (explicaÅ£ia generală a fost în trecut aceea că inflaÅ£ia este mare – n. red.), ceea ce mă deranjează“, a mai spus ChiriÅ£oiu.

Consiliul ConcurenÅ£ei ÅŸi-a căpătat în ultimii ani o notorietrate cum rar au instituÅ£iile de „cenzură“ din România. SituaÅ£ie explicabilă prin faptul că Consiliul ConcurenÅ£ei, care vegehază asupra competiÅ£iei pe piaÅ£a liberă are o putere de constrângere efectivă mult mai mare, de pildă, decât cea a CurÅ£ii de Conturi, care teoretic, ar trebui să fie cea mai temută instituÅ£ie din România.

SURSA: ZF.

http://www.banknews.ro/stire/72330_bogdan_chiriÅ£oiu,_consiliul_concurenÅ£ei_e€žnu_am_o_explicaÅ£ie_pentru_nivelul_mare_al_dobânzilor_bancaree€œ.html