Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: „Nu am o explicaţie pentru nivelul mare al dobânzilor bancare“

Data publicarii: 09-07-2014 | Finante-Banci

Serviciile financiare sunt următoarea ţintă a Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care „dobânzile sunt relativ mari faţă de alte state din Uniunea Europeană“, susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

„Avem o barieră de expertiză pe zona de servicii financiare.  Serviciile financiare mi se par o zonă în care nu am reuşit să fim suficient de implicaţi şi, personal, nu am o explicaţie pentru faptul că nivelul dobânzilor (la credite - n.red.) la noi e relativ mare faţă de alte state din Uniunea Europeană“, afirmă Chiriţoiu, 44 de ani, care a condus autoritatea concurenţială în ultimii cinci ani şi  este deja nominalizat pentru un nou mandat de Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei (instituţie care propune guvernului conducerea Consliului Concurenţei).

Datele BNR arată că la finalul anului trecut dobânda medie la depozitele în lei era de 2,9%, în timp ce creditele în lei erau acordate cu o dobândă percepută de 7,55%, ceea ce înseamnă o marjă de câştig de 4,65%. La finalul lunii mai anul acesta crescuse la 5,42%.

în acelaşi timp, un studiu al Băncii Centrale Europene (BCE) arată că marja de câştig în cele mai mari economii ale zonei euro se situează în jurul valorilor de 2%-3%.

„BNR ne atrage de ani de zile atenţia că diferenţa dintre dobânda activă şi cea pasivă e printre cele mai mari din uniune, or, eu, unul, nu am o explicaţie pentru asta (explicaţia generală a fost în trecut aceea că inflaţia este mare – n. red.), ceea ce mă deranjează“, a mai spus Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei şi-a căpătat în ultimii ani o notorietrate cum rar au instituţiile de „cenzură“ din România. Situaţie explicabilă prin faptul că Consiliul Concurenţei, care vegehază asupra competiţiei pe piaţa liberă are o putere de constrângere efectivă mult mai mare, de pildă, decât cea a Curţii de Conturi, care teoretic, ar trebui să fie cea mai temută instituţie din România.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: