BankNews.ro - The Business Republic

Capcanele creditului in franci elvetieni
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-11-2007

Cand vrei sa contractezi un credit si calculezi costurile finale esti ten­tat sa optezi pentru un imprumut in franci elvetiani (CHF) oferit de mai toate bancile de pe piata, noteaza Gandul. Pentru o perioada de timp, au fost acordate si imprumuturi in yeni japonezi de catre Banca Romaneasca, insa de cateva luni institutia a renuntat la aceasta moneda pentru creditare.

Ceea ce ar putea lua ochii clientului la imprumuturilor acordate in franci elvetieni sunt dobanzile cu mult mai mici decat in cazul creditele in lei, euro sau dolari. Dobanzile efective  pornesc de la 4,25% pe an. Chiar si dobanzile anuale efective sunt acceptabile, pornind de la 6,55% pe an. Acesta face ca si ratele sa fie ceva mai mici iar suma contractata mult mai mare. Spre exemplu, la OTP Bank in baza unui venit lunar net de 3.500 lei se pot lua prin intermediul unui credit de nevoi personale cu ipoteca 90.000 de franci elvetieni, ceea ce insemna aproximativ 54.000 de euro. Daca s-ar opta pentru un imprumut in euro, suma maxima cu care banca v-ar credita ar fi de 39.000 de euro. 

Dobanda poate creste semnificativ in cursul unui an

Unul dintre aspectele de care trebuie tinut cont cand se opteaza pentru un astfel de credit este modalitatea de calculare a dobanzii,  majoritatea ofertelor avand dobanda variabila. De regula, aceasta se calculeaza trimestrial in functie de un indice international denumit LIBOR (London Interbank Offered Rate) la care se adauga un "procent de siguranta" impus de banca. Dobanda LIBOR poate varia semnificativ in cursul unui an. La sfarsitul anului trecut, valoarea pentru 3 luni a LIBOR (cea pe care o iau in calcul bancile romanesti) era de 2,1025%, in timp ce in prezent este cotata la putin peste 2,75%, asta dupa ce, la inceputul lunii septembrie a atins un maxim de 2,9008. Astfel spus, dobanda unui credit in franci elvetieni care era la sfarsitul anului de 5,1% (LIBOR plus o marja de 3% a bancii) ar fi putut ajunge in timpul anului la 6%. 

In acest moment, cel putin pentru francul elvetian, dobanzile pe plan international sunt in crestere. Banca centrala a Elvetiei a majorat luna trecuta dobanda de referinta si a anuntat ca este posibil sa apeleze si la alte cresteri in perioada urmatoare.

Banca centrala cere atentie maxima

Al doilea lucru important de care trebuie tinut cont este cursul de schimb valutar in functie de care facem returnarea ratelor. Deoarece oferta de franci elvetieni pe piata romaneasca este destul de restransa, conversia monetara se face la cursul bancii de la care s-a contractat imprumutul. In urma cu 90 de zile, Banca Centrala cota moneda elvetiana la 1,8878 lei, dupa ce a coborat de la 2,1127 lei, maximul din acest an inregistrat in ianuarie. In prezent, francul elvetian se apreciaza, fiind cotat la 2,0043 lei.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/13715_capcanele_creditului_in_franci_elvetieni.html