Curs oficial BNR

27.11.2015
 • 1 EUR Variatie: 0.00744.4460 RON
 • 1 USD Variatie: 0.01394.1975 RON
 • 1 CHF Variatie: -0.01184.0725 RON
 • 1 GBP Variatie: 0.00916.3171 RON
 • 1 gr. aurVariatie: -0.3807143.8434 RON

Capcanele creditului in franci elvetieniData publicarii: 12-11-2007 | Finante-Banci (RSS)

 •  Print   | 
 • Trimite prin Y!M
 • Bookmark & Share

Cand vrei sa contractezi un credit si calculezi costurile finale esti ten­tat sa optezi pentru un imprumut in franci elvetiani (CHF) oferit de mai toate bancile de pe piata, noteaza Gandul. Pentru o perioada de timp, au fost acordate si imprumuturi in yeni japonezi de catre Banca Romaneasca, insa de cateva luni institutia a renuntat la aceasta moneda pentru creditare.

Ceea ce ar putea lua ochii clientului la imprumuturilor acordate in franci elvetieni sunt dobanzile cu mult mai mici decat in cazul creditele in lei, euro sau dolari. Dobanzile efective  pornesc de la 4,25% pe an. Chiar si dobanzile anuale efective sunt acceptabile, pornind de la 6,55% pe an. Acesta face ca si ratele sa fie ceva mai mici iar suma contractata mult mai mare. Spre exemplu, la OTP Bank in baza unui venit lunar net de 3.500 lei se pot lua prin intermediul unui credit de nevoi personale cu ipoteca 90.000 de franci elvetieni, ceea ce insemna aproximativ 54.000 de euro. Daca s-ar opta pentru un imprumut in euro, suma maxima cu care banca v-ar credita ar fi de 39.000 de euro. 

Dobanda poate creste semnificativ in cursul unui an

Unul dintre aspectele de care trebuie tinut cont cand se opteaza pentru un astfel de credit este modalitatea de calculare a dobanzii,  majoritatea ofertelor avand dobanda variabila. De regula, aceasta se calculeaza trimestrial in functie de un indice international denumit LIBOR (London Interbank Offered Rate) la care se adauga un "procent de siguranta" impus de banca. Dobanda LIBOR poate varia semnificativ in cursul unui an. La sfarsitul anului trecut, valoarea pentru 3 luni a LIBOR (cea pe care o iau in calcul bancile romanesti) era de 2,1025%, in timp ce in prezent este cotata la putin peste 2,75%, asta dupa ce, la inceputul lunii septembrie a atins un maxim de 2,9008. Astfel spus, dobanda unui credit in franci elvetieni care era la sfarsitul anului de 5,1% (LIBOR plus o marja de 3% a bancii) ar fi putut ajunge in timpul anului la 6%. 

In acest moment, cel putin pentru francul elvetian, dobanzile pe plan international sunt in crestere. Banca centrala a Elvetiei a majorat luna trecuta dobanda de referinta si a anuntat ca este posibil sa apeleze si la alte cresteri in perioada urmatoare.

Banca centrala cere atentie maxima

Al doilea lucru important de care trebuie tinut cont este cursul de schimb valutar in functie de care facem returnarea ratelor. Deoarece oferta de franci elvetieni pe piata romaneasca este destul de restransa, conversia monetara se face la cursul bancii de la care s-a contractat imprumutul. In urma cu 90 de zile, Banca Centrala cota moneda elvetiana la 1,8878 lei, dupa ce a coborat de la 2,1127 lei, maximul din acest an inregistrat in ianuarie. In prezent, francul elvetian se apreciaza, fiind cotat la 2,0043 lei.

Integral in Gandul

Comentarii:
 • calin: Am contractat un credit in franci elvetieni cu dobanda fixa. In vara a implinit un an si pot sa spun ca nu mi- s-a majorat deloc dobanda. Singura chestie este deprecierea leului in raport cu francul. Oricum am facut niste calcule, daca era in euro sau lei , plateam mult mai mult pentru suma contractata. (Wed 29 Oct 2008 09:28)
 • CHF: nu exista mai mare riscul decat la euro. am prieteni care au facut in aceeasi luna credite eu CHF si ei EUR, au avut de platit de s-au spart , fata de mine care am mai pus 20 de lei la rata. stati linistiti, sunt pe net si alti care sa bage strambe sunt buni numa asa ca ei au in EUR. (Tue 21 Oct 2008 16:15)
 • Bankeru: Articole facute sa umple spatiul... Daca tot dezbat aceasta problema, macar ca pont pt o documentare ulterioara: francul elvetina este bazat in mare parte pe rezervele de aur pe care marea majoritate a tarilor le au in bancile elvetiene (deh, neutralitatea asta de 200 de ani...). Orice conflict armat, orice catastrofa, orice atentat produs oriunde in lume face ca pretul aurului sa creasca, si in consecinta si francul elvetian. Detalii n-am timp acum sa dau, dar toti cei ce au luat credite in CHF sa se roage zi si noapte sa nu existe razboaie si teroristi, ca altfel moneda elvetiana creste in comparatie cu USD sau EUR. Puteti face un raport, si sa vedeti ca in ultimii 2 ani CHF s-a inatarit comparativ cu USD si EUR. Bafta tuturor! (Mon 12 Nov 2007 19:05)
 • E avantajos chiar!: si eu am contractat un credit in franci. Asta in conditiile in care am apelat la un consultant bancar( CREDIT RISK) si mi-a aratat avantajele unui credit in franci (care este oricum mult mai ieftin deact unul in eur si mult mai stabil). Singurul dezavantaj ar fi la schimbul valutar(pierdem putini bani). Si unde mai puneti ca am un prieten care lucreaza la BNR si a contractat si el imprumut in franci. deci... nu cred ca e asa dezavantajos!! (Mon 12 Nov 2007 15:37)
 • didi: Dobanda de referinta(LIBOR/EURIBOR) se calculeaza ca baza si la creditele in USD/EUR, si este fluctuanta ca orice dobanda, nu vad unde este dezavantajul imprumutului. Atata doar ca probabil nu convine altora, deorece creste gradul de indatorare al po****tiei cu 10-15% fata de ceea ce ar putea lua in EUR. (Mon 12 Nov 2007 14:37)
 • Mihaela D.: Si unde sunt acele capcane ? De ce ar fi mai periculos de a lua un credit in CHF decat in EURO ? (Mon 12 Nov 2007 10:12)

(Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru continutul acestora)

Sus
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
Adauga Comentariu:

* Toate campurile sunt obligatorii
* Adresa de email nu va fi facuta publica

Nume:
Email*:
Comentariu:
<1000 Caractere
  Adauga emoticon
Cod Validare: Adauga codul de validare in campul din dreaptaAdauga caracterele din poza:
 

* Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile mincinoase, cu limbaj neadecvat sau obscen!
* Autorul comentariului este singurul responsabil (juridic) pentru continutul acestuia!

Cele mai citite stiri