BankNews.ro - The Business Republic

Cele mai scumpe orase din lume: Oslo, Copenhaga si Londra
Diverse | Data Publicarii: 19-03-2008

Oslo, Copenhaga si Londra sunt in continuare cele mai scumpe orase din lume, iar cea mai mare putere de cumparare este in Elvetia, in orasele Zurich si Geneva, arata un studiu al bancii elvetiene UBS efectuat pe un esantion de 71 de orase din lume in 2006 si publicat marti, scrie AFP.

In conformitate cu rezultatele anchetei  despre preturi si salarii, orasul Dublin - care in 2005 se situa pe locul 13 intr-un clasament al celor mai scumpe orase din lume - a urcat pana pe locul al patrulea, devansand Zurich, Stockholm, Helsinki si Geneva.

Daca sunt incluse chiriile, clasamentul celor mai scumpe orase din lume va arata insa foarte diferit. Astfel, New York - situat fara chirii pe locul 17 - ar trece pe locul al cincilea, dupa Londra, Oslo, Dublin si Copenhaga. In ambele situatii, Paris se situeaza pe locul al noualea.

Cele mai mari salarii brute se platesc in Copenhaga, capitala Danemarcei fiind urmata de Oslo, Zurich, Geneva si Dublin.

Din punctul de vedere al salariilor nete, insa, dupa deducerea impozitelor si a contributiilor sociale, in fruntea clasamentului se afla orasul Zurich, urmat de Dublin, Oslo, Geneva, Luxemburg si Copenhaga.

Daca se compara venitul disponibil cu preturile pentru a evalua puterea de cumparare, atunci salariatii din Zurich, Geneva, Dublin si Luxemburg sunt cei care pot cumpara cel mai mult.

"O ora de munca la Dublin genereaza o putere de cumparare cu aproape 28% mai mare decat la Amsterdam, daca nu tinem seama de chirii", observa studiul citat de AFP.

Daca sunt incluse chiriile, puterea de cumparare neta cea mai mare este la Zurich, Geneva, Luxemburg, Berlin, Dublin si Frankfurt. Aceste orase sunt urmate in clasament de Auckland, Los Angeles, Munchen, Oslo, Helsinki si Sydney.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16416_cele_mai_scumpe_orase_din_lume_oslo,_copenhaga_si_londra.html