BankNews.ro - The Business Republic

Premierul britanic cere o supraveghere mondiala aspra a bancilor
International | Data Publicarii: 01-03-2009

Premierul britanic Gordon Brown a cerut, sambata, o supraveghere mai riguroasa a sistemului bancar, spunand ca niciunui fond de protectie impotriva riscurilor (hedge fund) si niciunui paradis fiscal nu ar trebui sa ii fie permis sa se strecoare printre fisuri, relateaza Reuters.

In cadrul unui discurs de la Forumul National al Partidului Laburist de la Bristol, premierul britanic a cerut ca mandatul mondial al institutiilor internationale sa fie extins, astfel incat sa creeze crestere economica si locuri de munca, mai ales pentru cele mai sarace tari ale lumii.

"Vreau ca noi sa facem ceea ce a fost sustinut de tara noastra inca de acum cativa ani", a spus Brown.

"Sa avem o supraveghere globala a ceea ce este un sistem mondial opac. Nu vreau sa existe ascunzatori pentru vehicule speciale de investitii, pentru fonduri de protectie impotriva riscurilor sau pentru paradisuri fiscale", a precizat premierul britanic.

Marea Britanie va gazdui in 2 aprilie o reuniune a liderilor statelor grupului informal al celor 20 de tari cele mai industrializate ale lumii - G20-, in conditiile in care se accentueaza presiunile asupra autoritatilor de decizie pentru cresterea transparentei sistemului financiar.

"Intrucat ne confruntam cu o problema globala a falimentelor bancare, analizam acum impreuna cu colegii nostri internationali cum anume am putea aduce sub supraveghere, in toate partile lumii, ceea ce este un sistem bancar intunecat", a spus Brown.

Brown a avut cuvinte dure la adresa bancherilor ale caror practici instabile de creditare si cultura primelor au adus sistemul financiar international in prag de colaps.

"Unele practici nu pot fi aparate si ar trebui ca acum sa fie eradicate", a spus seful guvernului britanic. "Este timpul sa fixam reguli noi pentru bancile din toate tarile", considera Gordon Brown.

Premierul britanic a spus ca guvernul analizeaza caile legale prin care ar putea recupera unele dintre platile facute directorilor de banci care au renuntat la locurile de munca, in contextul in care institutiile pe care le-au condus erau salvate anul trecut cu banii contribuabililor.

Guvernul s-a confruntat cu critici dure dupa ce s-a aflat ca fostul director executiv al grupului Royal Bank of Scotland (RBS), Sir Fred Goodwin, ia o pensie anuala de circa 650.000 lire sterline (circa 730.000 de euro).

RBS a anuntat pierderi mai mari de 24 miliarde lire sterline pentru 2008, cele mai mari din istoria corporatista a Marii Britanii.

"Analizam toate modalitatile legale necesare pentru a recupera platile de pensie de la cei care au primit prea mult", a spus Brown.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26004_premierul_britanic_cere_o_supraveghere_mondiala_aspra_a_bancilor.html