Premierul britanic cere o supraveghere mondiala aspra a bancilor
Data publicarii: 01-03-2009 | InternationalPremierul britanic Gordon Brown a cerut, sambata, o supraveghere mai riguroasa a sistemului bancar, spunand ca niciunui fond de protectie impotriva riscurilor (hedge fund) si niciunui paradis fiscal nu ar trebui sa ii fie permis sa se strecoare printre fisuri, relateaza Reuters.
In cadrul unui discurs de la Forumul National al Partidului Laburist de la Bristol, premierul britanic a cerut ca mandatul mondial al institutiilor internationale sa fie extins, astfel incat sa creeze crestere economica si locuri de munca, mai ales pentru cele mai sarace tari ale lumii.
"Vreau ca noi sa facem ceea ce a fost sustinut de tara noastra inca de acum cativa ani", a spus Brown.
"Sa avem o supraveghere globala a ceea ce este un sistem mondial opac. Nu vreau sa existe ascunzatori pentru vehicule speciale de investitii, pentru fonduri de protectie impotriva riscurilor sau pentru paradisuri fiscale", a precizat premierul britanic.
Marea Britanie va gazdui in 2 aprilie o reuniune a liderilor statelor grupului informal al celor 20 de tari cele mai industrializate ale lumii - G20-, in conditiile in care se accentueaza presiunile asupra autoritatilor de decizie pentru cresterea transparentei sistemului financiar.
"Intrucat ne confruntam cu o problema globala a falimentelor bancare, analizam acum impreuna cu colegii nostri internationali cum anume am putea aduce sub supraveghere, in toate partile lumii, ceea ce este un sistem bancar intunecat", a spus Brown.
Brown a avut cuvinte dure la adresa bancherilor ale caror practici instabile de creditare si cultura primelor au adus sistemul financiar international in prag de colaps.
"Unele practici nu pot fi aparate si ar trebui ca acum sa fie eradicate", a spus seful guvernului britanic. "Este timpul sa fixam reguli noi pentru bancile din toate tarile", considera Gordon Brown.
Premierul britanic a spus ca guvernul analizeaza caile legale prin care ar putea recupera unele dintre platile facute directorilor de banci care au renuntat la locurile de munca, in contextul in care institutiile pe care le-au condus erau salvate anul trecut cu banii contribuabililor.
Guvernul s-a confruntat cu critici dure dupa ce s-a aflat ca fostul director executiv al grupului Royal Bank of Scotland (RBS), Sir Fred Goodwin, ia o pensie anuala de circa 650.000 lire sterline (circa 730.000 de euro).
RBS a anuntat pierderi mai mari de 24 miliarde lire sterline pentru 2008, cele mai mari din istoria corporatista a Marii Britanii.
"Analizam toate modalitatile legale necesare pentru a recupera platile de pensie de la cei care au primit prea mult", a spus Brown.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri