BankNews.ro - The Business Republic

Cumparaturi pe internet
Diverse | Data Publicarii: 11-03-2009

Un nou raport privind "Obstacolele in calea comertului electronic", prezentat de Meglena Kuneva, comisarul UE pentru Protectia Consumatorilor, demonstreaza popularitatea din ce in ce mai mare de care se bucura cumparaturile online in UE, insa avertizeaza ca obstacolele in calea comertului transfrontalier franeaza dezvoltarea acestora.

In general, consumatorii sunt satisfacuti de cumparaturile online. Pentru grupe de produse cumparate foarte frecvent, cum ar fi produsele IT si cele legate de divertisment si activitati recreative, satisfactia consumatorilor in legatura cu cumparaturile efectuate pe internet este, in medie, mai ridicata decat pentru comertul cu amanuntul in general. Intre 2006 si 2008, proportia de consumatori din UE care au cumparat cel putin un articol pe internet a crescut de la 27% la 33%. Raportul avertizeaza insa ca numeroase obstacole - lingvistice, practice si de reglementare, precum si probleme importante privind lipsa de incredere - incetinesc dezvoltarea cumparaturilor online in UE.

Principalele probleme sunt: segmentarea geografica (majoritatea comerciantilor cu amanuntul inca isi desfasoara activitatea pornind de la ipoteza ca piata interna este compartimentata in functie de frontierele nationale, deci consumatorilor li se refuza vanzarile sau sunt redirectionati catre tara lor de origine);  barierele lingvistice - o problema pentru majoritatea comerciantilor si consumatorilor;  logistica -  interoperabilitatea sistemelor postale si de plata, precum si dificultati de acces, cum ar fi penetrarea accesului in banda larga;  obstacole care submineaza increderea consumatorilor - in special, reticenta legata de problemele de plata, livrare, reclamatii, aplicarea garantiilor, cereri de rambursare (servicii postvanzare), precum si probleme privind confidentialitatea. Consumatorii se tem ca dificultatile ar putea fi agravate in cazul tranzactiilor transfrontaliere.

Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/26374_cumparaturi_pe_internet.html