BankNews.ro - The Business Republic

Mihai Tanasescu: In acest moment nu exista perspectiva cresterii taxelor
Economie | Data Publicarii: 18-03-2009

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca, in acest stadiu al discutiilor cu FMI, nu exista perspectiva cresterii niciuneia din taxele mari - cota unica sau TVA - si ca Fondul nu este in acest moment institutia de altadata, adica acum e preocupat de stabilitate sociala.

"Pana in momentul de fata nu exista perspectiva cresterii taxelor, nici a TVA, nici a cotei unice, nici a altor taxe mari. Acest acord vine intr-un moment in care avem nevoie de disciplina, de o gandire pe termen mediu si lung. Unul din punctul acestui acord e legat de o lege a responsabilitatii fiscale, sa gandim un buget  multianual, sa gandim cum cheltuim resursele pe care le avem", a declarat Tanasescu, adaugand ca acest acord vine in contextul unor reforme structurale mai largi in economie.

Tanasescu a dat asigurari apoi ca Fondul Monetar International (FMI) nu este institutia cu care erau obisnuiti romanii in anii '90 si ca acum exista mai multa preocupare din partea Fondului fata de componenta sociala.

"Aceasta perceptie (ca un acord cu FMI are costuri sociale ridicate, n.r.) a existat si din pacate uneori a fost exagerata. Intre 2001-2004, acordul a fost foarte bun pentru economia Romaniei, a creat premisele aderarii la Uniunea Europeana (UE). In momentul acesta, aceasta institutie FMI este cu totul alta", a adaugat Tanasescu, care a facut aceste declaratii presei, dupa ce a prezentat CEX al PSD cateva elemente despre contextul in care se negociaza acordul.

El a dat ca exemplu faptul cia au fost purtate discutii foarte importante pe partea sociala, despre "cum reusim sa acordam mai multi bani, mai multe resurse pentru o parte vulnerabila a societatii".

"Un element important al discutiilor s-a axat pe aceasta parte sociala, de aceea cred ca rolul FMI e mai mult un rol care vine sa creeze premisele unei dezvoltari viitoare, dar cu o stabilitate sociala foarte importanta", a declarat fostul ministru de Finante.

El a adaugat ca un acord cu FMI va aduce stabilitate si increderea investitorilor.

"Trebuie sa intelegem ca e un acord institutional al Romaniei, nu numai cu FMI, ci si cu CE, cu Banca Mondiala, cu BERD, cu BEI. In opinia mea acest acord institutional vine pe trei paliere: unul de stabilitate, de predictibilitate si de recredibilizare a politicilor economice ale Romaniei", a mai spus Tanasescu.

El a explicat ca, tocmai de aceea considera ca "in momentul de fata acest acord pe care Romania il discuta cu institutiile financiare internationale va avea rolul pe termen lung de stabilizare si de repornire a motoarelor in economia romaneasca".

Potrivit finantistului, Romania ar putea trece cu greu criza fara un acord. "In momentul de fata solutiile sunt putine, exista o lipsa de lichiditate foarte mare, o lipsa de incredere in sistemul bancar, iar acest pachet financiar e una din putinele alternative pe care le avem pentru a creea sentimentul ca Romania isi indreapta greselile trecutului, dar isi continua cresterea economica", a mai spus Tanasescu.

Reprezentantul FMI a evitat sa dea cifre despre viitorul acord. "Nu am stabilit inca cifrele. Ne gandim la tipuri de raspuns si cum aceste politici vor face ca economia sa faca fata acestei crize". El a precizat totusi ca suma imprumutata se inscrie  intr-un interval de 18-20 de miliarde euro.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26626_mihai_tanasescu_in_acest_moment_nu_exista_perspectiva_cresterii_taxelor.html