Mihai Tanasescu: In acest moment nu exista perspectiva cresterii taxelor
Data publicarii: 18-03-2009 | EconomieReprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca, in acest stadiu al discutiilor cu FMI, nu exista perspectiva cresterii niciuneia din taxele mari - cota unica sau TVA - si ca Fondul nu este in acest moment institutia de altadata, adica acum e preocupat de stabilitate sociala.
"Pana in momentul de fata nu exista perspectiva cresterii taxelor, nici a TVA, nici a cotei unice, nici a altor taxe mari. Acest acord vine intr-un moment in care avem nevoie de disciplina, de o gandire pe termen mediu si lung. Unul din punctul acestui acord e legat de o lege a responsabilitatii fiscale, sa gandim un buget multianual, sa gandim cum cheltuim resursele pe care le avem", a declarat Tanasescu, adaugand ca acest acord vine in contextul unor reforme structurale mai largi in economie.
Tanasescu a dat asigurari apoi ca Fondul Monetar International (FMI) nu este institutia cu care erau obisnuiti romanii in anii '90 si ca acum exista mai multa preocupare din partea Fondului fata de componenta sociala.
"Aceasta perceptie (ca un acord cu FMI are costuri sociale ridicate, n.r.) a existat si din pacate uneori a fost exagerata. Intre 2001-2004, acordul a fost foarte bun pentru economia Romaniei, a creat premisele aderarii la Uniunea Europeana (UE). In momentul acesta, aceasta institutie FMI este cu totul alta", a adaugat Tanasescu, care a facut aceste declaratii presei, dupa ce a prezentat CEX al PSD cateva elemente despre contextul in care se negociaza acordul.
El a dat ca exemplu faptul cia au fost purtate discutii foarte importante pe partea sociala, despre "cum reusim sa acordam mai multi bani, mai multe resurse pentru o parte vulnerabila a societatii".
"Un element important al discutiilor s-a axat pe aceasta parte sociala, de aceea cred ca rolul FMI e mai mult un rol care vine sa creeze premisele unei dezvoltari viitoare, dar cu o stabilitate sociala foarte importanta", a declarat fostul ministru de Finante.
El a adaugat ca un acord cu FMI va aduce stabilitate si increderea investitorilor.
"Trebuie sa intelegem ca e un acord institutional al Romaniei, nu numai cu FMI, ci si cu CE, cu Banca Mondiala, cu BERD, cu BEI. In opinia mea acest acord institutional vine pe trei paliere: unul de stabilitate, de predictibilitate si de recredibilizare a politicilor economice ale Romaniei", a mai spus Tanasescu.
El a explicat ca, tocmai de aceea considera ca "in momentul de fata acest acord pe care Romania il discuta cu institutiile financiare internationale va avea rolul pe termen lung de stabilizare si de repornire a motoarelor in economia romaneasca".
Potrivit finantistului, Romania ar putea trece cu greu criza fara un acord. "In momentul de fata solutiile sunt putine, exista o lipsa de lichiditate foarte mare, o lipsa de incredere in sistemul bancar, iar acest pachet financiar e una din putinele alternative pe care le avem pentru a creea sentimentul ca Romania isi indreapta greselile trecutului, dar isi continua cresterea economica", a mai spus Tanasescu.
Reprezentantul FMI a evitat sa dea cifre despre viitorul acord. "Nu am stabilit inca cifrele. Ne gandim la tipuri de raspuns si cum aceste politici vor face ca economia sa faca fata acestei crize". El a precizat totusi ca suma imprumutata se inscrie intr-un interval de 18-20 de miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri