BankNews.ro - The Business Republic

Garantarea garantiei, cum iei Prima Casa editia a II-a
Finante-Banci | Data Publicarii: 23-07-2009

Sprijinim prin garantii de stat procesul de relansare a creditarii si deblocarea unui domeniu economic important - cel al constructiilor", se lauda premierul Emil Boc, in urma cu mai bine de doua saptamani, la semnarea primului credit "Prima Casa". Insa pana acum singurul efect al programului a constat in aprobarea a 15 dosare de credit, in valoare de 580.000 euro, din miliardul de la Guvern. Potrivit programului, bancile pot finanta prin aceste credite constructia de locuinte, achizitionarea unora in curs de finalizare - constructii "la rosu" -, precum si cumpararea apartamentelor vechi. Cu toate acestea, Guvernul a fost nevoit miercuri sa aduca noi clarificari tehnice, legate in special de ipoteca prevazuta de conventia de garantare pe care bancile o semneaza cu Fondul de Garantare a Creditelor.

Dupa ce Gandul a scris ca "Prima Casa" nu functioneaza pe de-a intregul si ca ministrul Finantelor Gheorghe Pogea nu cunostea acest lucru, premierul Emil Boc i-a convocat la Palatul Victoria pe bancherii care refuzau sa semneze conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor, pentru a putea incepe efectiv acordarea creditelor. Pana miercuri, doar 13 banci demarasera acordarea de credite, 6 institutii bancare, printre care BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac Bank, asteptau ieri clarificarile de la Guvern, ING fiind singura care s-a retras, anuntand un produs concurent creditului "Prima casa".

Concret, bancile reclamau probleme tehnice legate de ipoteca. Dar cum functiona ipoteca, in varianta initiala a programului? "La «Prima casa» ipoteca nu garanteaza un credit, ca in situatiile cu care sunt obisnuite bancile si cetatenii, ci o garantie - cea acordata de Fond in numele si contul statului. (...) Din cauza noutatii mecanismului de «garantare a unei garantii», de contragarantare, notiune introdusa in vocabularul financiar romanesc in acest an - odata cu aparitia OUG de infiintare a Fondului Roman de Contragarantare - institutie financiara care va acorda garantii fondurilor de garantare - au aparut mici probleme, dar care nu constituie un impediment major in derularea programului", au explicat pentru Gandul reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul a aprobat, miercuri, modificarile la programul "Prima Casa", convenite in discutia de marti a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor. Bancherii solicitau introducerea unei prevederi care va permite includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate. Alte probleme discutate la Guvern au fost modul de constituire a asigurarii pentru locuinte si de executare a garantiei in caz de neplata.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/30582_garantarea_garantiei,_cum_iei_prima_casa_editia_a_ii-a.html