Garantarea garantiei, cum iei Prima Casa editia a II-a
Data publicarii: 23-07-2009 | Finante-BanciSprijinim prin garantii de stat procesul de relansare a creditarii si deblocarea unui domeniu economic important - cel al constructiilor", se lauda premierul Emil Boc, in urma cu mai bine de doua saptamani, la semnarea primului credit "Prima Casa". Insa pana acum singurul efect al programului a constat in aprobarea a 15 dosare de credit, in valoare de 580.000 euro, din miliardul de la Guvern. Potrivit programului, bancile pot finanta prin aceste credite constructia de locuinte, achizitionarea unora in curs de finalizare - constructii "la rosu" -, precum si cumpararea apartamentelor vechi. Cu toate acestea, Guvernul a fost nevoit miercuri sa aduca noi clarificari tehnice, legate in special de ipoteca prevazuta de conventia de garantare pe care bancile o semneaza cu Fondul de Garantare a Creditelor.
Dupa ce Gandul a scris ca "Prima Casa" nu functioneaza pe de-a intregul si ca ministrul Finantelor Gheorghe Pogea nu cunostea acest lucru, premierul Emil Boc i-a convocat la Palatul Victoria pe bancherii care refuzau sa semneze conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor, pentru a putea incepe efectiv acordarea creditelor. Pana miercuri, doar 13 banci demarasera acordarea de credite, 6 institutii bancare, printre care BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac Bank, asteptau ieri clarificarile de la Guvern, ING fiind singura care s-a retras, anuntand un produs concurent creditului "Prima casa".
Concret, bancile reclamau probleme tehnice legate de ipoteca. Dar cum functiona ipoteca, in varianta initiala a programului? "La «Prima casa» ipoteca nu garanteaza un credit, ca in situatiile cu care sunt obisnuite bancile si cetatenii, ci o garantie - cea acordata de Fond in numele si contul statului. (...) Din cauza noutatii mecanismului de «garantare a unei garantii», de contragarantare, notiune introdusa in vocabularul financiar romanesc in acest an - odata cu aparitia OUG de infiintare a Fondului Roman de Contragarantare - institutie financiara care va acorda garantii fondurilor de garantare - au aparut mici probleme, dar care nu constituie un impediment major in derularea programului", au explicat pentru Gandul reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul a aprobat, miercuri, modificarile la programul "Prima Casa", convenite in discutia de marti a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor. Bancherii solicitau introducerea unei prevederi care va permite includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate. Alte probleme discutate la Guvern au fost modul de constituire a asigurarii pentru locuinte si de executare a garantiei in caz de neplata.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri