BankNews.ro - The Business Republic

Parintii pot contribui financiar la contul pentru educatie permanenta
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-09-2009

Parintii pot depune bani direct in contul pentru educatie permanenta, deschis la nastere pe numele fiecarui copil, prin redirectionarea a 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, dar si prin depunerea de sume in acest cont, conform unei prevederi din Codul Educatiei.

La nastere, fiecarui copil i se deschide un cont de depozit, numit cont pentru educatie permanenta, deschis la trezoreria statului, in care este depusa suma de 500 de euro.

Articolul 23 din Codul Educatiei prevede ca parintii copilului, contribuabili, pot directiona in contul deschis pe numele fiecarui copil, inca de la nastere, un procent de pana la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii si pot depune sume in acest cont.

Suma poate fi scoasa doar cu acordul copilului, dupa varsta de 14 ani, iar acesta este unicul beneficiar al banilor. In cazul in care banii nu vor fi folositi pentru educatie, se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la un an, conform legii.

Anul trecut, ONG-urile au beneficiat de aproximativ 11,6 milioane de euro din redirectionarea unei sume de pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil, datorat in 2007, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Vineri, mai multe organizatiile non-guvernamentale din Romania au organizat o conferinta de presa, in care au sustinut ca aceasta prevedere dezavantajeaza ONG-urile, pana acum principalii beneficiari ai redictionarii sumelor de pana la 2% din impozitul pe venit.

Potrivit Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC),  in primii patru ani de aplicare, prevederea 2% a generat aproape 26 de milioane de euro. Sanatatea si serviciile sociale reprezinta aproape jumatate din domeniile sprijinite, fiind urmate de educatie si cultura, potrivit unui sondaj de opinie realizat in perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008.

FDSC considera ca rezultatele din primii patru ani dovedesc valoarea sociala mare pe care o are aceasta prevedere, prin faptul ca sumele directionate sunt investite in domenii care sunt prioritare pentru rezolvarea unor probleme sociale si dezvoltarea Romaniei.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/32131_parintii_pot_contribui_financiar_la_contul_pentru_educatie_permanenta.html