Parintii pot contribui financiar la contul pentru educatie permanenta
Data publicarii: 12-09-2009 | Finante-BanciParintii pot depune bani direct in contul pentru educatie permanenta, deschis la nastere pe numele fiecarui copil, prin redirectionarea a 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, dar si prin depunerea de sume in acest cont, conform unei prevederi din Codul Educatiei.
La nastere, fiecarui copil i se deschide un cont de depozit, numit cont pentru educatie permanenta, deschis la trezoreria statului, in care este depusa suma de 500 de euro.
Articolul 23 din Codul Educatiei prevede ca parintii copilului, contribuabili, pot directiona in contul deschis pe numele fiecarui copil, inca de la nastere, un procent de pana la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii si pot depune sume in acest cont.
Suma poate fi scoasa doar cu acordul copilului, dupa varsta de 14 ani, iar acesta este unicul beneficiar al banilor. In cazul in care banii nu vor fi folositi pentru educatie, se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la un an, conform legii.
Anul trecut, ONG-urile au beneficiat de aproximativ 11,6 milioane de euro din redirectionarea unei sume de pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil, datorat in 2007, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Vineri, mai multe organizatiile non-guvernamentale din Romania au organizat o conferinta de presa, in care au sustinut ca aceasta prevedere dezavantajeaza ONG-urile, pana acum principalii beneficiari ai redictionarii sumelor de pana la 2% din impozitul pe venit.
Potrivit Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), in primii patru ani de aplicare, prevederea 2% a generat aproape 26 de milioane de euro. Sanatatea si serviciile sociale reprezinta aproape jumatate din domeniile sprijinite, fiind urmate de educatie si cultura, potrivit unui sondaj de opinie realizat in perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008.
FDSC considera ca rezultatele din primii patru ani dovedesc valoarea sociala mare pe care o are aceasta prevedere, prin faptul ca sumele directionate sunt investite in domenii care sunt prioritare pentru rezolvarea unor probleme sociale si dezvoltarea Romaniei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri