BankNews.ro - The Business Republic

HSBC sustine ca a fost fraudata de un important colector de fonduri pentru campania lui Obama
International | Data Publicarii: 20-09-2009

Banca britanica HSBC, cea mai mare din Europa si a treia din lume dupa valoarea de piata, sustine ca este victima unei fraude de 75 milioane dolari din partea lui Hassan Nemazee, unul din cei mai importanti colectori de fonduri pentru campania prezidentiala a lui Barack Obama, potrivit Bloomberg.

Nemazee a strans anul trecut fonduri atat pentru campania lui Obama, cat si pentru cea a lui Hillary Clinton, si a fost arestat luna trecuta pentru fraudarea Citigroup.

Subsidiara din Statele Unite a HSBC a inaintat in 2 septembrie o plangere la Curtea Suprama a statului New York pentru o frauda de 75 milioane dolari impotriva lui Nemazee. Acesta a fost arestat de FBI pentru ca a fraudat Citigroup cu 74 milioane dolari.

Plangerea HSBC vine in contextul in care procurorii americani au precizat ca Nemazee, in varsta de 59 de ani, a inapoiat cele 74 milioane dolari furate de la Citigroup cu bani luati de la alta banca, pe care a convins-o sa-i imprumute bani in 24 august, la o zi dupa ce a fost interogat de FBI in legatura cu plangerea Citigroup si la o zi inainte de a fi arestat.

HSBC a identificat traseul banilor, precizand ca, in 24 august, Nemazee a tras 75 milioane dolari din linia de finantare de 100 milioane dolari deschisa pe numele lui de filiala americana a bancii britanice. In ziua urmatoare, Citibank a primit un trasfer de la Nemazee prin care era achitat creditul sau, care la acel moment insuma peste 74 milioane dolari.

Juanita Gutierrez, purtator de cuvant al HSBC, a confirmat vineri ca banca a facut plangere impotriva lui Nemazee, care se afla in acest moment in arest la domiciliu in propriul apartament de 20 milioane dolari pe care il detine in Manhattan.

Nemazee a fost unul din cei mai importanti colectori de fonduri pentru Partidul Democrat din SUA. In campania prezidentiala din 2008, El a strans cel putin 100.000 de dolari pentru Hillary Clinton si peste 500.000 de dolari pentru Obama, dupa ce Clinton a pierdut cursa pentru nominalizarea de catre propriul partid, potrivit Public Citizen din Washington.

Nemazee a mai strans fonduri si pentru campania lui John Kerry la alegerile prezidentiale din 2004, precizeaza Bloomberg.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/32367_hsbc_sustine_ca_a_fost_fraudata_de_un_important_colector_de_fonduri_pentru_campania_lui_obama.html