BankNews.ro - The Business Republic

Motoarele masinilor ar putea fi construite din plastic
Auto | Data Publicarii: 02-11-2009

Atat consumatorii, cat si producatorii vor masini mai usoare. Greutarea mai mica are nenumarate avantaje, cele mai importante fiind reducerea consumului de combustibil si cresterea performantelor masinii.

In timp ce constructorii traditionali de automobile se concentreaza asupra componentelor de caroserie, fie prin folosirea unor materiale mai usoare, fie prin micsorarea dimensiunilor sau eliminarea unor parti, o echipa de ingineri a luat in calcul o varianta mai putin conventionala: reducerea greutatii motorului prin inlocuirea metalului cu plastic, scrie New York Times.

Propulsorul masinilor este una dintre cele mai grele componente, fapt datorat cantitatilor mari de fier sau otel folosite. Matti Holtzberg, presedintele Polimotor Research, firma axata pe dezvoltarea de noi tehnologii auto, a reconstruit motorul de 88 CP aflat sub capota modelului Ford Pinto, folosind piese din plastic special.

In acest fel a reusit sa scada greutatea de aproape 3 ori, de la 200 kg la doar 70 kg. Conform cercetatorilor, multe din componentele metalice ale motoarelor ar putea fi inlocuite cu plastic, cateva exemple fiind blocul motor, capetele cilindrilor si pistoanele.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/33816_motoarele_masinilor_ar_putea_fi_construite_din_plastic.html