BankNews.ro - The Business Republic

Banci fraudate cu 8.2 miloane lire sterline prin manipularea propriilor functionari
Finante-Banci | Data Publicarii: 18-11-2009

Fraudatorii bancari isi aleg victimele nu doar din randul oamenilor neobisnuiti cu tranzactiile financiare sau cu ultimele inginerii economice. Cei mai experimentati dintre acestia merg direct la sursa, folosindu-si puterea de convingere pentru pacalirea functionarilor sau traderilor bancari.

Un exemplu concludent este cel al lui Frageand Naseem, fraudator britanic care, inarmat doar cu un card de indentitate eliberat de o bibiloteca si cu talentul de a-si schimba accentul, a reusit sa fure peste 8 milioane lire sterline.

Acesta a fost de curand arestat de politia britanica si condamnat la 9 ani de inchisoare dupa ce a reusit sa pacaleasca angajati ai unor banci prestigioase precum HSBC, Barclays si Royal Bank of Scotland, pretinzand ca este un client corporate.

Naseem utiliza un telefon mobil si calculatoarele dintr-un internet cafe pentru a contacta banci nationale si internationale in vederea obtinerii unor informatii financiare pe care le folosea ulterior in transferul fraudulos de bani.

Procurorii spun ca cea mai mare suma obtinuta prin aceasta tehnica a fost de 600.000 lire sterline. Pretinzand ca este angajat al liniilor aeriene siriene si folosind o serie de date obtinute anterior, a reusit in cateva minute sa convinga un functionar al RBS sa transfere suma in propriile conturi.

Investigatorii au aratat ca Naseem a fost aproape de transferarea unei sume record de 101 milioane lire sterline prin manipularea unui trader, dar afacerea a cazut in ultima clipa.

Dupa ce reusea sa-si induca in eroare victimele, fraudatorul le suna pentru a se amuza de naivitatea lor. In final, el insusi s-a dovedit naiv, politistii reusind sa-l prinda dupa ce a folosit telefonul mobil pentru a tine legatura cu mama sa.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/34384_banci_fraudate_cu_82_miloane_lire_sterline_prin_manipularea_propriilor_functionari.html