BankNews.ro - The Business Republic

Top credite ipotecare pentru achizitie locuinta
Finante-Banci | Data Publicarii: 27-06-2012

Pentru acei clienti care nu se incadreaza in conditiile impuse de programul Prima Casa, ramane varianta clasica a unui credit ipotecar. Daca in cazul programului Prima Casa, avansul minim este de doar 5%, pentru credite ipotecare acesta este de minim 25% la imprumutul in euro si de 15% la cel contractat in moneda nationala. Un avans de 20% la creditele in euro poate fi acordat acelor clienti care au venituri in aceasta moneda.

Creditele ipotecare sunt acele imprumuturi care se acorda pe perioada medii sau lungi, avand ca destinatie cumpararea sau constructia unei locuinte, modernizarea sau extinderea acesteia, dar si pentru achizitia unui teren.

Atentie la costurile creditului

In piata exista o oferta diversa de credite ipotecare, insa si diferenta de cost este destul de mare. Astfel dobanda anuala efectiva pentru creditele in euro variaza de la un minim de 5.5% si pana la maxime care depasesc 10 procente. In plus, pe langa dobanda si comisioanele bancii mai aveti si alte cheltuieli suplimentare: evaluarea imobilului achizitionat, costurile notariale legate de ipoteca in favoarea bancii, asigurarea imobilului pe intreaga perioada a imprumutului, iar unele banci solicita si asigurare de viata.

Cele mai bune oferte la credite ipotecare in euro

Cea mai buna oferta o regasim la OTP Bank, care ofera o dobanda de 5.36% la achizitia primei locuinte sau 5.66% in rest, cu conditia virarii venitului prin banca. In cazul celor 2 credite, dobanda anuala efectiva (DAE) nu depaseste 6 procente, astfel ca diferenta fara de varianta de credit Prima Casa este mai mica de 1 procent.

Alpha Bank vinde credite pentru achizitie locuinta cu o dobanda de 5 procente peste Euribor la 3 luni, iar suma totala de rambursat este de 84.123 euro in cazul unui credit de 50.000 euro acordat pe o perioada de 20 de ani si cu un avans de minim 41%. Clientii bancii care isi vireaza salariul prin banca primesc o reducere de 0.25% fata de dobanda standard.

O alta banca care are o dobanda totala apropiata de 6 procente este si Banca Romaneasca, pentru vanzarea locuintelor din ansamblurile finantate de catre banca. Dobanda este de 4.9% peste Euribor la 3 luni, iar la acordare platiti un comision de 500 euro. Banca ofera gratuit clientilor asigurarea imobilului pe intreaga perioada a creditului. 

Integral in moneycenter.ro

http://www.banknews.ro/stire/59968_top_credite_ipotecare_pentru_achizitie_locuinta.html