BankNews.ro - The Business Republic

Parlamentul European vrea un registru public pentru obligatiunile garantate cu active
Economie | Data Publicarii: 20-05-2016

Planul Uniunii Europene vizand relansarea pietei de obligatiuni garantate cu active (asset-backed securities-ABS) trebuie sa includa crearea de registre publice care sa precizeze pozitiile investitorilor si natura activelor adiacente, a propus vineri deputatul european care se ocupa de acest proiect, informeaza Reuters.

Însă această inițiativă ar putea duce la amânarea adoptării unui plan prezentat în luna septembrie a anului trecut de Comisia Europeană, care era destinat relansării unei piețe care în Europa nu și-a mai revenit după criza financiară din 2007-2008 și rămâne la 80% din vârful atins în 2008.

Deputatul european Paul Tang, membru al grupului social-democrat care se ocupă de acest dosar în Parlamentul European, apreciază că relansarea acestei piețe va depinde de "reducerea asimetriei informaționale și a hazardului moral care sunt inerente acestei piețe". În acest sens, Paul Tang a susținut propunerea Comisiei Europene vizând crearea unei noi categorii de datorii "simple, transparente și standardizate" (STS) care ar beneficia de reguli mai relaxate în materie de garanții de capital. Însă, eurodeputatul a propus de asemenea amendarea proiectului astfel încât să includă crearea unui "registru public care să conțină informațiile esențiale cu privire la titrizare și ce poziții deține fiecare investitor". Paul Tang a subliniat că lipsa de transparență este unul din principalele motive pentru care această piață este atât de slabă în Europa.

Comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a prezentat anul trecut un plan vizând ABS-urile care ar putea oferi noi credite de până la 150 de miliarde de euro și ar diversifica sursele de finanțare pentru companiile europene care în mod tradițional se bazează pe finanțarea oferită de bănci. Însă în timp ce Jonathan Hill dorea ca planul său să fie adoptat rapid de Parlamentul European, deputatul Paul Tang a cerut mai mult timp și a obținut amânarea votului până în luna decembrie, potrivit calendarului de lucru al Parlamentului European.

Statele membre UE au ajuns la finele anului trecut la o poziție comună privind acest proiect care ar crea o nouă clasă de produse "simple, transparente și standardizate" (STS). După ce Parlamentul European își va clarifica propria poziție vor putea începe discuțiile cu privire la varianta finală a actului normativ.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/74371_parlamentul_european_vrea_un_registru_public_pentru_obligatiunile_garantate_cu_active.html