Parlamentul European vrea un registru public pentru obligatiunile garantate cu active
Data publicarii: 20-05-2016 | EconomiePlanul Uniunii Europene vizand relansarea pietei de obligatiuni garantate cu active (asset-backed securities-ABS) trebuie sa includa crearea de registre publice care sa precizeze pozitiile investitorilor si natura activelor adiacente, a propus vineri deputatul european care se ocupa de acest proiect, informeaza Reuters.
Însă această inițiativă ar putea duce la amânarea adoptării unui plan prezentat în luna septembrie a anului trecut de Comisia Europeană, care era destinat relansării unei piețe care în Europa nu și-a mai revenit după criza financiară din 2007-2008 și rămâne la 80% din vârful atins în 2008.
Deputatul european Paul Tang, membru al grupului social-democrat care se ocupă de acest dosar în Parlamentul European, apreciază că relansarea acestei piețe va depinde de "reducerea asimetriei informaționale și a hazardului moral care sunt inerente acestei piețe". În acest sens, Paul Tang a susținut propunerea Comisiei Europene vizând crearea unei noi categorii de datorii "simple, transparente și standardizate" (STS) care ar beneficia de reguli mai relaxate în materie de garanții de capital. Însă, eurodeputatul a propus de asemenea amendarea proiectului astfel încât să includă crearea unui "registru public care să conțină informațiile esențiale cu privire la titrizare și ce poziții deține fiecare investitor". Paul Tang a subliniat că lipsa de transparență este unul din principalele motive pentru care această piață este atât de slabă în Europa.
Comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a prezentat anul trecut un plan vizând ABS-urile care ar putea oferi noi credite de până la 150 de miliarde de euro și ar diversifica sursele de finanțare pentru companiile europene care în mod tradițional se bazează pe finanțarea oferită de bănci. Însă în timp ce Jonathan Hill dorea ca planul său să fie adoptat rapid de Parlamentul European, deputatul Paul Tang a cerut mai mult timp și a obținut amânarea votului până în luna decembrie, potrivit calendarului de lucru al Parlamentului European.
Statele membre UE au ajuns la finele anului trecut la o poziție comună privind acest proiect care ar crea o nouă clasă de produse "simple, transparente și standardizate" (STS). După ce Parlamentul European își va clarifica propria poziție vor putea începe discuțiile cu privire la varianta finală a actului normativ.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri