BankNews.ro - The Business Republic

Una din trei masini nou vandute in 2030 va fi electrica
Economie | Data Publicarii: 08-12-2020

Potrivit ultimului raport Deloitte „Electric Vehicles Setting a course for 2030” publicat recent, este de așteptat ca vânzările de mașini electrice vor crește cu aproximativ 30% anual, în următorii zece ani, urmând ca la finalul deceniului una din trei mașini noi vândute să fie electrică. Totodată, numărul total de mașini electrice vândute anual în întreaga lume va crește de la 2,5 milioane în prezent până la 11,2 milioane în 2025, respectiv 31,1 milioane în anul 2030.

Totodată, potrivit raportului, se previzionează că odată ce economiile lumii își vor reveni de pe urma pandemiei generate de virusul SarsCov-2, și vânzările de automobile bazate pe motoare cu combustie internă vor crește, ajungând la 81,7 milioane de unități în anul 2025, urmând să intervină un declin în ultimii cinci ani ai deceniului.

Schimbarea atitudinii consumatorilor este de altfel factorul cheie identificat de către experții Deloitte în stimularea creșterii cererii de mașini electrice în următorii zece ani. Acest fapt se datorează în principal și disipării celei mai importante bariere în calea unei asemenea decizii, și anume prețul unui astfel de autovehicul. Rămâne însă deschisă preocuparea consumatorilor pentru autonomia vehiculelor electrice.

„Măsurile pe care guvernele le adoptă pentru revenirea economică post-pandemie ar putea influența atitudinea consumatorilor cu privire la mașinile electrice. Spre exemplu, ca parte a planului de redresare economică, Germania a alocat 2,8 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice și a anunțat măsuri prin care toate stațiile de alimentare sunt obligate să se doteze și cu un punct de încărcare pentru astfel de autovehicule. România se poate inspiră din acest exemplu, dar și din cele legate de facilitățile oferite de alte state la achiziția unei mașini electrice, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii”, a declarat Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Conform raportului Deloitte, guvernele din numeroase țări din întreaga lume au început să ofere din ce în ce mai multe facilități celor care achiziționează vehicule electrice precum stimulente financiare sau reduceri de taxe. De asemenea, unele guverne au încercat majorarea taxelor pentru vehiculele cu combustie internă.

Și pandemia generată de Covid-19 a adus o serie de măsuri menite să stimuleze această piață. În Germania, spre exemplu, guvernul a redus diminuarea taxei TVA cu 3 procente pentru vehiculele cu emisii reduse, dublând în același timp până la 7000 de dolari subvențiile oferite pentru vehiculele electrice care costă sub 45000 de dolari. Și în Franța, cei care achiziționează astfel de mașini, primesc o subvenție de 8000 de dolari, dublându-se în același timp și prima de casare pentru mașinile vechi.

http://www.banknews.ro/stire/88749_una_din_trei_masini_nou_vandute_in_2030_va_fi_electrica.html