Potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends, activitatea sectorului de fuziuni și achiziții va accelera în acest an pe fondul unor dobânzi scăzute, a dorinței de a cumpăra companii inovatoare din domeniul tehnologiei dar mai ales datorită sumelor mari de bani disponibili pe piață. În acest moment, companiile dispun de peste 7,6 trilioane de dolari în numerar și titluri de valoare tranzactionabile în vreme ce fondurile de investiții au acumulat deja suma de 1,7 trilioane de dolari.
”Piața de M&A va fi marcată în 2021 de oportunitate și transformare. Ca urmare a schimbărilor aduse în economie de pandemia COVID-19, multe companii au realizat că le sunt necesare resurse, tehnologii noi și forță de muncă specializată pentru a crea valoare pe termen lung, iar achizițiile reprezintă cel mai rapid și eficient mod de a le obține. Astfel concurența va deveni puternică pentru companiile care pot aduce sau completa aceste nevoi. Pe de altă parte, consolidarea va fi inevitabilă pentru companiile care se confruntă cu probleme. La rândul ei, piața de M&A din România va rămâne activă și în acest an, existând numeroase tranzacții în curs de finalizare sau în discuții. Totuși, 2021 a început sub semnul prudenței chiar dacă numărul de tranzacții încheiate în a doua jumătate a anului trecut a accelerat. Evoluția campaniei de vaccinare, a noilor tratamente împotriva COVID-19 vor influența în acest an percepția investitorilor și, implicit, luarea deciziilor de achiziție”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță al PwC România.
În ciuda impactului puternic pe care pandemia de Covid-19 a avut-o anul trecut asupra tuturor sectoarelor economiei, valorile tranzacțiilor de pe piețele de merge and acquisitions au crescut puternic cu 94% în a doua jumătate a anului, comparativ cu valorile înregistrate în primele șase luni. Volumele au crescut de asemenea cu 18% la nivel global. Raportându-ne la perioada care a precedat criza sanitară din prezent,observăm de asemenea schimbări majore.Astfel, volumul tranzacțiilor și valoarea acestora a crescut semnificativ, ajungând la valori mai mari decât în anul 2019 în vreme ce numărul mega tranzacțiilor s-a dublat, tehnologia și comunicațiile fiind și sectoarele care au înregistrat cea mai mare creștere pe măsură ce cererea de active digitale a crescut într-un mod accelerat.
”Evaluarea activelor rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru succesul M&A. După un an 2020 turbulent, 2021 va fi marcat de o polarizare a evaluării activelor și de accelerarea tranzacțiilor în sectorul digital. În cazul companiilor din tehnologie, evaluările mari și concurența intensă ar putea determina cumpărătorii să adopte o abordare mai agresivă pentru a achiziționa activele dorite. În schimb, evaluările companiilor afectate de COVID-19 sau cu modele de afaceri care nu mai sunt viabile vor fi afectate”, a spus George Ureche, M&A Leader, PwC România.
http://www.banknews.ro/stire/88792_activitatea_de_ma_va_accelera_la_nivel_global_in_urmatoarele_sase_pana_la_12_luni.html
|