BankNews.ro - The Business Republic

Kaspersky: Previziunile pentru 2021 privind confidențialitatea datelor personale
IT&C | Data Publicarii: 12-02-2021

În anul 2020 am descoperit cu toții importanța infrastructurilor conectate și a serviciilor digitale care au devenit vitale pe durata pandemiei pentru funcționarea zilnică a societății. E o realizare care a condus la o schimbare drastică a atitudinilor față de viața privată și de modul în care aceasta este percepută nu doar de cetățeni ci și de guverne și organizații.

Ca răspuns, experții Kaspersky au conturat o serie de previziuni, împărtășind din viziunea lor profesională asupra schimbărilor care vor avea loc în domeniul confidențialității în acest an. Potrivit acestor specialiști, ecartul mare dintre diferitele părți interesate de acest subiect apare ca rezultat al următoarelor tendințe:

Confidențialitatea consumatorilor va fi unul dintre cele mai valoroase argumente, unul care în majoritatea cazurilor va costa și bani. Pe măsură ce din ce în ce mai mulți consumatori vor căuta să își păstreze confidențialitatea, organizațiile vor fi nevoite să răspundă prin a oferi produse axate pe confidențialitate.

Un alt trend interesant este cel cu privire la colectarea unui număr cât mai mare și cât mai divers de date de către dispozitivele inteligente de sănătate. Datele provenite de la fitness trackere, monitoarele de tensiune arterială și alte aplicații sau dispozitive de acest gen care oferă informații extrem de valoroase care până acum au fost utilizate inclusiv în instanță ori de specialiștii de marketing. Sănătatea e acum o preocupare de interes major, motiv pentru care acest tip de informații va crește în importanță în 2021.

Experții Kaspersky subliniază de asemenea faptul că în acest an guvernele lumii vor fi din ce în ce mai atente cu privire la stocarea datelor către big-tech în vreme ce companiile de date vor încerca să găsească surse de date din ce în ce mai creative și uneori chiar mai intruzive decât până acum pentru a alimenta tehnologiile de analiză comportamentală. Nu în ultimul rând, edge computing, calculele multi-party, studiul federalizat dar și confidențialitatea diferențială, vor fi adoptate pe parcursul anului 2021 pe o scară mai largă decât anul sau ai degrabă, anii trecuți.

„Anul trecut, mulți utilizatori au realizat pentru prima dată cât de multe informații împărtășesc și ce primesc în schimb. Cu un nivel de conștientizare crescut vine o mai bună înțelegere a dreptului la viață privată și a modului de exercitare a acesteia. Drept urmare, confidențialitatea a devenit o problemă hotărâtoare la intersecția intereselor guvernamentale, corporative și personale, ceea ce a dat naștere multor tendințe diferite și chiar contradictorii în modul în care sunt colectate datele și în care este asigurată păstrarea confidențialității - sau, dimpotrivă, încălcată. Sper că anul acesta și în anii următori vom putea găsi un echilibru între utilizarea datelor de către guverne și întreprinderi și respectarea dreptului la viață privată”, spune Vladislav Tushkanov, expert în confidențialitate la Kaspersky. „Într-o notă finală, aș dori să evidențiez că, deși noi, consumatorii, nu avem control deplin asupra datelor noastre, putem face multe pentru a revendica o parte din confidențialitatea și controlul datelor noastre personale.”

http://www.banknews.ro/stire/88805_kaspersky_previziunile_pentru_2021_privind_confidențialitatea_datelor_personale.html