BankNews.ro - The Business Republic

Raport EY: Obstacolele financiare ar putea reprezenta cel mai mare impediment in atingerea tintei de emisii „net zero”
Mediu | Data Publicarii: 28-05-2021

Conform celei de-a 57-a ediții a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index, în anul 2020 investițiil eîn capacitățile de energie regenerabilă au crescut cu 2% până la 303,5 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă și a doua cea mai mare valoare anuală înregistrată până în prezent, sumă deloc de neglijat dacă luăm în calcul și impactul crizei cauzate de pandemia de Covid-19.

Același raport estimează că evoluția spre atingerea țintei zero de emisii va necesita investiții suplimentare de peste cinci trilioane de dolari, scoțând în evidență în același timp și rolul pe care investitorii instituționali vor trebui să-l joace în finanțarea acestei tranziții energetice. Conform raportului, obiectivele de mediu capătă o semnificație din ce în ce mai importantă în planurile investitorilor, crescând și interesul acestora față de resursele de energie regenerabilă.

Raportul EY face și un top al țărilor din punct de vedere al interesului și al investițiilor pe acest segment de piață. SUA se menține în continuare pe primul loc al acestui clasament, și probabil își va păstra această poziție și în mandatul președintelui Biden. De altfel, SUA au readerat la Acordul de la Paris, anunțând de asemenea reducerea nivelurilor de emisii de gaze cu efect de seră cu până la 50% până în anul 2030.

Chia, una dintre cele mai dinamice piețe, păstrează cel de-al doilea loc, în vreme ce India urcă pe trei, anticipându-se o creștere semnificativă a sectorului energiei solare pe subcontinentul indian în perioada imediat următoare. Potrivit ultimelor prognoze, volumul de energie generată cu ajutorul panourilor fotovoltaice îl va depăși pe cel tradițional, realizat pe bază de cărbune până în anul 2040.

Numeroase alte țări au avansat proiecte „verzi” menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Polonia spre exemplu, țară aflată acum pe poziția 22, a adoptat o nouă lege care promovează construirea unor noi capacități eoliene offshore cu o putere totală de aproape 6GW până în anul 2030. Italia, care a urcat două locuri până pe poziția a 15-a, își propune prelungirea până anul viitor al programului de licitații pentru proiectele de energie eoliană și solară cu o capacitate de 4,7GW.

„În România au fost reluate discuțiile cu privire la investițiile în capacități noi de energie regenerabilă. Discuțiile nu sunt însă suficiente pentru reincluderea României în topul RECAI. Investițiile în noi unități, eventuale scheme suport și predictibilitatea cadrului legislativ ar putea contribui la revenirea României în topul celor mai atractive 40 de țări pentru investiții în energie regenerabilă”, a declarat Mihai Drăghici, Senior Manager, Consulting, EY România.

http://www.banknews.ro/stire/88894_raport_ey_obstacolele_financiare_ar_putea_reprezenta_cel_mai_mare_impediment_in_atingerea_tintei_de_emisii_net_zero.html