BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Cum a modificat pandemia preferintele consumatorilor si regulile campaniilor promotionale?
Economie | Data Publicarii: 22-07-2021

Comerțul și industria bunurilor de larg consum s-au văzut nevoite în ultima perioadă, în contextul pandemiei de Covid-19 să își schimbe strategiile de marketing și vânzări astfel încât să se poată adapta la noile cerințe de piață și la preferințele consumatorilor care s-au schimbat semnificativ în ultimul an, aceștia devenind mult mai preocupați de sănătate, de siguranța la locul de muncă, de calitatea vieții ori de stabilitatea financiară.

Astfel, pentru a se putea poziționa corect pe piață și pentru a fi capabile să răspundă nevoilor consumatorilor, companiile sunt nevoite să analizeze în primul rând felul în care pandemia a influențat preferințele acestora iar ulterior, să își creioneze strategiile de vânzare și de marketing în funcție de situația actuală. „În același timp însă”, spune Camelia Malahov, director taxe directe în cadrul Deloitte România, „trebuie să acorde atenție și implicațiilor fiscale apărute în procesul de promovare al produselor”.

La nivel global dar și la nivel local, prima prioritate a companiilor așadar, este cea de a se adapta la schimbările survenite recent în preferințele consumatorilor. „Spre exemplu, direcționarea atenției asupra produselor ce conțin materie primă produsă local, cu scopul de a sprijini companiile autohtone, conduce la creșterea preocupării comercianților de a transmite povestea din spatele produselor și de a comunica proveniența ingredientelor. În aceeași notă a schimbărilor comportamentale, se observă și grija consumatorilor față de impactul pe care produsele cumpărate îl au asupra mediului, crescând ponderea produselor sustenabile în preferințele acestora, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele care nu respectă astfel de cerințe”, continuă Camelia Malahov.

În ceea ce privește principalele canale de distribuție, majoritatea companiilor sunt deja conștiente de necesitatea de a migra către online și de a asigura astfel o experiență sigură și plăcută în același timp consumatorilor și în acest mediu. Mulți dintre cei care au acordat o atenție scăzută mediului online înainte de pandemie, au alocat în ultimele luni resurse semnificative financiare și umane pentru a-și egala competitorii care au luat startul mai devreme din acest punct de vedere.

„Din perspectivă fiscală, regândirea promoțiilor și a programelor de loialitate, în general, determină implicații ce trebuie analizate în detaliu în funcție de strategia de marketing adoptată. În urma pandemiei, relația dintre comercianți și producători a întâmpinat noi provocări generate de prevederile legislative neclare privind noua realitate, dar și de nevoile impuse de activitatea zilnică. Astfel, întrebări precum modul în care pot fi remunerate de către producători anumite servicii prestate de comercianți, cum ar fi asigurarea transportului, aranjarea produselor la raft sau amenajarea unor spații dedicate produselor respectiv, continuă să fie dezbătute intens, cu atât mai mult cu cât legislația în domeniu a suferit modificări”, continuă specialista Deloitte.

„Și în relația dintre comerciant și consumatorul final pot apărea complicații fiscale în situația în care, în demersul de a-și menține clienții, vânzătorul acordă promoții, vouchere, puncte sau utilizează alte modalități de promovare a anumitor produse. Toate aceste beneficii trebuie, de asemenea, reflectate în situațiile financiare și, implicit, supuse tratamentului fiscal potrivit”, conchide aceasta.

http://www.banknews.ro/stire/88928_opinie_deloitte_cum_a_modificat_pandemia_preferintele_consumatorilor_si_regulile_campaniilor_promotionale.html