BankNews.ro - The Business Republic

Raport PwC: Mașina personală rămâne principala preferință pentru mobilitate
Auto | Data Publicarii: 30-09-2021

Potrivit raportului „The 2021 Digital Auto Report” realizat de strategy&, departamentul de strategie globală al rețelei PwC, mașina personală rămâne în continuare în topul preferințelor de mobilitate ale consumatorilor din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, modalitățile alternative câștigă teren serios din acest punct de vedere, cel mai puternic avans fiind estimat pentru platformele de închirieri și car sharing.

Cota de piață a platformelor de car sharing și închirieri este estimat să crească de la 6% în anul 2021 până la 10% în 2025, respectiv 35% în anul 2035. La polul opus se află platformele de ride sharing precum Uber și Bolt care au fost puternic afectate de pandemie, acestea urmând să beneficieze de o creștere de 2% în acest an și de doar 3% până în anul 2025. În acest context, deși utilizarea mașinii personale se menține la 92%, acest procent ar urma să scadă până la 87% în 2025, respectiv 72% în anul 2035.

”Consumatorii sunt tot mai preocupați pentru sănătatea și siguranța lor și vor continua să folosească mașina personală pentru a se deplasa și după pandemie. Iar această tendință se reflectă și în cifre, piața la nivelul UE înregistrând, potrivit ACEA, o creștere cu peste 11% în ianuarie-august, față de perioada similară din 2020, în pofida problemelor cauzate de lipsa unor componente. România se înscrie în trend, cu un avans al vânzărilor de 7% în perioada amintită, impulsionate și de programul Rabla. Totuși, chiar dacă mașina personală rămâne pe primul loc în topul preferințelor de mobilitate, vedem perspective pozitive pentru alternativele de mobilitate, în special pentru platformele de car sharing, care închiriază și mașini electrice, dar și pentru utilizarea bicicletei sau mersul pe jos”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider pentru industria Auto în cadrul PwC România.

În contextul pandemiei și a schimbărilor pe care aceasta le-a generat în ultima perioadă, este estimat ca parcul auto din Europa să stagneze (-0,6%) până în anul 2035, la 281 milioane de vehicule. Pe de altă parte, piața auto verde, a vehiculelor electrice, beneficiind și de un puternic impuls guvernamental (stimulente și reglementări) ar urma să crească exponențial. Potrivit raportului PwC, bânzările de mașini electrice vor ajunge la un total de 27% din totalul vânzărilor din această categorie până în 2025, respectiv de 78% în 2035.

http://www.banknews.ro/stire/88983_raport_pwc_mașina_personală_rămâne_principala_preferință_pentru_mobilitate.html