Romanii pot studia mai ieftin in Europa
Data publicarii: 03-04-2007 | HR/CariereStudentilor romani le este acum mai usor sa studieze la universitati prestigioase din Europa, dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Daca pana acum romanii plateau pentru un an de scolarizare la o universitate dintr-una din tarile Uniunii Europene si peste zece mii de euro, acum taxele s-au redus considerabil, ajungand chiar si la cateva sute de euro, noteaza Banii Nostri.
De exemplu, la Universitatea din Amsterdam, studentii romani trebuie sa plateasca 1519 euro pentru un an de studii, fata de 3200 de euro, cat plateau pana anul acesta, spune Marleen Enschede, de la Facultatea de Stiinte a universitatii olandeze. Si la Universitatea Maastricht taxele sunt mult mai mari pentru studentii din afara Uniunii, ajungand la 11.500 de euro, pe cand tinerii comunitari platesc doar 1.500 de euro.
Romanii pot studia in Europa si pentru aceiasi bani ca si in Romania. De exemplu, un an de studii la Universitatea din Bologna costa 400 de euro. In schimb, taxa pentru studentii non UE este de 4000 de euro.
Si Austria ofera preturi mai mici decat in Romania. Pentru cursurile Universitatii din Viena membrii UE Platesc 363 de euro, iar cei din afara Uniunii 726 de euro.
La Universitatea Oxford, din Marea Britanie, pretul pe care studentii din afara Uniunii trebuie sa-l plateasca pentru an de studii la Facultatile de Arheologie si Antropologie, Medicina, Geologie sau Istorie variaza intre 8.800 de lire si 22.118, in functie de specializare. Pentru aceleasi specializari, taxele pentru studentii UE sunt de 3.000 de lire.
Tot 3070 de lire sterline platesc, anual, britanicii si membrii Uniunii Europene pentru a urma cursurile Universitatii Cambridge. Taxele pentru "international students" - studenti non UE - variaza intre 8000 si 21.000 de lire, in functie de specializarile alese.
La Universitatea Worcester, un an de studii costa 3.070 de lire pentru un an de studii, iar pentru cursurile de master, taxa ajunge la 3.600 de lire sterline, in timp ce tinerii din afara Uniunii platesc 7.800 de lire, spune Christopher Taylor, de la departamentul de Recrutare si Marketing al institutiei.
La aceste sume se adauga, insa, si cheltuielile de intretinere. Acestea pornesc de la 6.700 de lire si pot ajunge la 8.000 de lire.
Integral in Banii Nostri
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri