BCR a semnat cu ANIMMC un protocol pentru finantarea IMM-urilor

Data publicarii: 03-04-2007 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat cu Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), marti 3 aprilie, un protocol de colaborare pentru sustinerea investitiilor realizate de catre intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Fondurile vor fi disponibile in cadrul Programului national multianual 2002-2009 gestionat de ANIMMC. Programul beneficiaza de un buget de 39,95 milioane de lei, destinati acordarii de alocatii financiare nerambursabile, beneficiarilor eligibili.

«Suntem pregatiti sa demaram, impreuna cu clientii nostri, activitatile in vederea accesarii, in cel mai scurt timp, a fondurilor ANIMMC. Experienta vasta acumulata de BCR pana acum in finantarea si cofinantarea programelor destinate IMM-urilor, le asigura acestora confortul necesar pentru realizarea in conditii optime de cost, a investitiilor de care au nevoie in dezvoltarea de afaceri profitabile. IMM-urile sunt pentru noi un segment strategic de clienti, cu o pondere de 50% in portofoliul de credite corporate », a declarat Danut Bunea, vicepresedinte executiv al BCR.

Obiectivul programului il constituie sustinerea investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii, in anumite sectoare economice considerate prioritare, precum si cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM din aceste sectoare.

Schema de finantare este urmatoarea:

- max. 60% din valoarea eligibila a proiectului de investitie - se va acorda dupa finalizarera investitiei de catre ANIMMC sub forma alocatiilor financiare nerambursabile, care nu vor putea depasi 10.000 EUR (in echivalent lei) pentru intreprinderile nou-infiintate si microintreprinderi si, respectiv, 50.000 EUR (in echivalent lei) pentru intreprinderile mici si mijlocii;

- min. 25% din valoarea eligibila a proiectului de investitie - se va acorda de catre bancile comerciale, sub forma de credite bancare;

- min. 15% din valoarea eligibila a proiectului de investitie - consta in aportul in numerar al beneficiarului, care va fi depus in prealabil in contul deschis la banca creditoare.

Beneficiari eligibili: intreprinderile nou-infiintate, microintreprinderile, precum si intreprinderile mici si mijlocii care indeplinesc cumulativ anumite criterii de eligibilitate; nu vor putea beneficia de alocatii financiare nerambursabile in cadrul Programului, intreprinderile care au primit, cumulat pe parcursul ultimilor 3 ani fiscali (2 ani fiscali precedenti si anul fiscal in curs), ajutoare de minimis (fie din surse publice nationale, fie din surse comunitare) in valoare totala de 200.000 Euro.

Domenii eligibile: industria textila si a produselor textile, industria pielariei si a produselor din piele, fabricarea lemnului si a produselor din lemn, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, fabricarea substantelor, a produselor chimice si a fibrelor sintetice si artificiale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea altor produse din materiale nemetalice, industria metalurgica si a produselor din metal, industria de masini si echipamente, industria de masini si aparate electrice, industria mijloacelor de transport, alte activitati industriale, industria de echipamente electrice si optice.

Destinatia fondurilor: alocatia financiara nerambursabila va fi utilizata pentru finantarea achizitionarii de active corporale si necorporale de tipul: cladiri industriale si constructii industriale, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport de marfuri, brevete de inventie, licente (cheltuielile privind TVA, taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea in functiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achizitionate, cheltuielile aferente lucrarilor de constructii nefiind eligibile); se vor finanta numai achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri care sunt noi (nu second-hand).

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: