BitDefender: Top 10 virusi in luna martie

Data publicarii: 03-04-2007 | IT&C

BitDefender, divizia de securitate informatica a Grupului Softwin, a anuntat clasamentul amenintarilor informatice din luna martie 2007, perioada in care o noua epidemie online a izbucnit in randul utilizatorilor de Internet, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

De departe, pe primul loc ca si raspandire se afla Trojan.Peed.Gen, care a obtinut 30,96% din totalul atacurilor detectate de BitDefender in luna martie. Troianul circula prin e-mail si poate inchide aplicatiile antivirus si functii din Windows precum Task Manager sau RegEdit. In acelasi timp, se transmite automat tuturor adreselor de e-mail gasite pe computerul infectat. Mesajul are ca subiect diverse expresii "de dragoste", precum "Time to love" sau "I Love You Soo Much". Virusul continua sa se raspandeasca rapid pe Internet, asa incat specialistii BitDefender anticipeaza ca numarul infectarilor va continua sa fie ridicat si in lunile urmatoare.

Trendul de consolidare al amenintarilor informatice este din ce in ce mai pronuntat. In martie 2007, primii 10 virusi au acoperit circa 60% din totalul infectiilor raportate la nivel mondial. Spre comparatie, in luna februarie 2007, primii 10 virusi reprezentau 52% din totalul infectiilor raportate. Fenomenul poate fi considerat o selectie naturala a Internetului, virusii mai puternici, mai bine adaptati, ii inlocuiesc extrem de rapid pe cei mai putin reusiti.
 
Pe locul al doilea in top se situeaza o clasa de virusi detectata generic de BitDefender: BehavesLike:Trojan.Downloader. Raspandirea lor a inceput insa sa scada din intensitate. Pe pozitia a treia este clasat unul din cei mai longevivi virusi existenti pe Internet, Netsky. Pe langa nume cunsocute ca Bagle sau Nyxem, din clasament se mai pot nota doua tendinte. Intai, faptul ca se inmultesc codurile care exploateaza vulnerabilitatile Iframe care se regasesc in pagini HTML si mesaje e-mail, doi astfel de virusi fiind foarte activi. In al doilea rand, putem spune ca noul intrat, Win32.Sality.M, este unul din cei mai periculosi virusi de luna trecuta. Raspandirea sa rapida are la baza componente de cod imprumutate de la celebrul virus Bagle.

Utilizatorii de Internet pot gasi rapoarte privind gradul de infectare al celor mai importante amenintari informatice ale momentului la adresa: http://www.bitdefender.com/site/VirusInfo/realTimeReporting

TOP 10 Malefic Martie 2007:

Pozitie Nume virus Procent infectari (%)
1 Trojan.Peed.Gen 30.95
2 BehavesLike:Trojan.Downloader 16.30
3 Win32.Netsky.P@mm 6.02
4 Exploit.Iframe.Vulnerability.B 4.46
5 Exploit.Iframe.Vulnerability 4.37
6 Win32.Bagle.HM@mm 2.51
7 Win32.Nyxem.E@mm 2.26
8 Win32.Sality.M 2.05
9 Win32.NetSky.D@mm 2.03
10 Trojan.ASXLoad.A 1.86
  Altii 27.19

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: