Electrica: Accizele din factura la energie se calculeaza conform Codului Fiscal

Data publicarii: 04-04-2007 | Economie

Electrica motiveaza calculul facturii la electricitate la un alt curs decat cel din data facturarii, afirmand ca modul de calcul al accizelor a fost stabilit de Finante prin Codul Fiscal si nu de companie, deci Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va trebui sa se adreseze Finantelor pentru reglementarea situatiei.

"Electrica se supune reglementarilor fiscale in vigoare, stabilite de Ministerul de Finante, atunci cand calculeaza acciza la un alt curs decat cel BNR din data facturarii", a declarat, marti, directorul economic al companiei, Constantin Chivulescu. Potrivit directorului economic al Electrica, ANPC va trebui sa se adreseze autoritatilor fiscale pentru reglementarea situatiei.

ANPC a solicitat, marti, companiei Electrica sa factureze consumul de energie electrica, luand in calcul cursul valutar de referinta al Bancii Nationale a Romaniei, din data emiterii facturilor, potrivit unui comunicat remis agentiei NewsIn.

Aceasta solicitare a fost facuta in urma reclamatiilor primite de la consumatori referitoare la nerespectarea cursului valutar zilnic de referinta si facturarea la un alt curs valutar mentionat in facturile emise de furnizorul de energie electrica, mult mai ridicat decat cel practicat de BNR la data emiterii facturilor.

Totodata, ANPC a solicitat Electrica sa informeze toate filialele Electrica din tara: Enel Electrica Banat, Enel Electrica Dobrogea, E.ON Moldova, CEZ Electrica Oltenia, Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania ca aceasta practica incalca prevederile legii privind protectia consumatorilor.

Oficialii Autoritatii avertizeaza ca in cazul in care aceste probleme nu vor fi reglementate operatorii economici risca amenzi intre 3.000 lei la 30.000 lei, precum si oprirea temporara a prestarii serviciului pana la intrarea in legalitate.

Codul Fiscal stabileste ca accizele se calculeaza la cursul valutar al BNR, dat pentru ultima zi lucratoare din luna octombrie a anului fiscal anterior. Astfel, accizele pentru 2007 se percep la cursul valutar al BNR valabil la 31 octombrie 2006.

NewsIn