Sapte din primele 20 de banci din lume au sucursale in Romania

Data publicarii: 04-04-2007 | Finante-Banci

Cea mai mare banca la nivel international ar putea fi prezenta in tara noastra. In urma fuziunii dintre grupul Barclays, din Marea Britanie, si ABN Amro, din Olanda, noul grup va totaliza active de peste 2.000 miliarde de euro, noteaza Adevarul. Singura cerinta este reusita fuziunii dintre cele doua institutii. Oficialii Barclays si-au indreptat atentia catre pietele din centrul Europei inca de anul trecut. Iar primele tinte sunt, pe de o parte, analizarea stabilitatii economice din statele Europei Centrale si de Est in procesul de convergenta catre standardele UE, iar pe de alta parte, urmarirea pietelor valutare, monetare si a burselor din aceste tari.

Matthew Vogel, seful departamentului de cercetare piete emergente, spunea in toamna anului trecut ca este nevoie sa fie analizate aceste piete pentru identificarea modului in care procesul de convergenta la Uniunea Europeana si la zona euro influenteaza dobanzile si cursul de schimb. "Noul nostru produs de cercetare va ajuta la identificarea valorilor din economiile Europei Centrale si de Est, pe masura ce aceste tari navigheaza in procesul de convergenta", spunea Vogel, citat de presa internationala.

Sporeste concurenta din partea bancilor mici

Prin eventuala intrare a noii entitati, lista celor mai puternice banci din lume prezente in tara noastra se va mari. Mai ales ca printre cele 26 de institutii straine de credit care au notificat Banca Nationala ca vor sa desfasoare activitati in Romania se numara alte trei banci prezente in top 20 dupa active.

Insa de prezenta celor mai puternice banci din lume ar putea beneficia, in primul rand, clientii mari, de genul corporatiilor sau celor din segmentul private banking. Asta si pentru ca sucursalele din tara noastra nu reprezinta decat o parte foarte mica din grupurile financiare internationale. Spre exemplu, in cazul institutiilor de credit din tara noastra, cum ar fi BRD - Groupe Societe Generale, Unicredit Tiriac sau ING Bank, activele detinute de aceste banci reprezinta mai putin de un procent din totalul grupului international.

Integral in Adevarul