Pregatiti banii pentru pensiile private

Data publicarii: 05-04-2007 | Finante-Banci

Pina la 1 august, toti angajatii in virsta de pina la 35 de ani trebuie sa-si aleaga fondul de pensii private. Sistemul devine operational de la 1 ianuarie 2008 si presupune directionarea a doua procente din salariul lunar brut al angajatului de la actuala casa de pensii de stat catre un fond de pensii private. Indicele va creste cu cite 0,5% in fiecare an si nu presupune vreun efort financiar suplimentar din partea angajatului.

Cine nu va opta pentru un fond privat va fi directionat de stat, obligatoriu, catre unul din fondurile de pe piata. 2,5 milioane de romani vor intra in acest sistem. Primele contributii la sistemul obligatoriu de pensii private vor fi colectate incepind cu prima zi a anului viitor. Pina atunci, din luna august, angajatii vor avea la dispozitie patru luni pentru a-si alege fondul unde vor contribui, a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP). La pilonul II al pensiilor private vor contribui, in mod obligatoriu, toti angajatii cu virste sub 35 de ani.

Potrivit legii, angajatorul va directiona doua procente din salariul brut al angajatului catre un fond de pensii private. Acest procent va creste cu 0,5 in fiecare an. In privinta contributiilor facultative (pilonul III), presedintele CSSPP spune ca acestea vor deveni operationale incepind cu luna mai. "Primele contributii la fondurile de pensii facultative vor fi colectate in mai", a declarat Mircea Oancea.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: