BNR: Bancile vor deduce cheltuielile de subsiztenta din veniturile clientilor

Data publicarii: 05-04-2007 | Finante-Banci

Noul regulament al bancii centrale privind limitarea riscului la creditarea populatiei prevede ca reglementarile proprii ale bancilor trebuie sa contina categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile ale solicitantilor de credite, incluzand cel putin cheltuielile de subzistenta.

Institutiile de credit trebuie sa deduca din veniturile eligibile si angajamentele de plata altele decat cele de natura creditului. In plus, normele interne ale bancilor trebuie sa contine nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare, diferentiat pe categoriile de clientela si fundamentarea nivelurilor stabilite, si metodologia de reconsiderare periodica a coeficientilor de ajustare a veniturilor si nivelurilor maxime admise pentru gradul de indatorare, in vederea asigurarii acuratetei acestora.

Gradul total de indatorare se determina ca pondere a tuturor angajamentelor de plata ale clientilor, care decurg din credite, sau alte finantari rambursabile in veniturile eligibile, din care s-au dedus cheltuielile de subzistenta sau legate de alte angajamente de plata, se precizeaza in noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Normele interne trimise spre aprobare catre BNR trebuie sa mai contina modalitatea de organizare a activitatii de acordare si derulare a creditelor destinate populatiei, conditiile de garantare pentru fiecare tip de credit, categoriile de clienti eligibili pentru finantare, procedura de clasificare a clientelei tinta pe categorii de risc de nerambursare "fundamentat pe profilul general de risc al imprumutatorului", categoriile de venituri considerate eligibile de catre institutia de credit, diferentiate pe categorii de clientela, precum si coeficientii de ajustare aferenti in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta ale acestora.

Bancile care acorda imprumuturi populatiei vor desfasura aceasta activitate pe baza reglementarilor proprii validate de directia de supraveghere a BNR, potrivit Regulamentului 3/2007 al bancii centrale. Pana ce normele proprii nu vor fi validate de BNR, institutiile de credit vor trebui sa aplice normele interne de creditare in vigoare la data publicarii regulamentului bancii centrale, care limiteaza la 40% nivelul maxim al gradului de indatorare.

"Orice modificare ulterioara a reglementarilor proprii se notifica Bancii Nationale a Romaniei si devine aplicabila numai dupa validarea acesteia de catre Directia Supraveghere", se precizeaza in noul regulament al BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: