AOAR: Atmosfera de an electoral permanent submineaza stabilitatea mediului de afaceri

Data publicarii: 06-04-2007 | Afaceri

Criza politica din Romania va afecta pe termen lung mediul de afaceri romanesc, iar efectele negative ale instabilitatii le vom resimti in urmatoarea perioada, a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.

Presedintele AOAR a spus ca multinationalele si consiliile de administratie ale fondurilor de investitii internationale se gandesc de mai multe ori inainte de a lua decizia sa investeasca in tara noastra. "Romania este o piata extrem de atractiva pentru investitori, insa semnalele care ajung la oamenii din board-urile fondurilor de investitii ii fac pe acestia sa mai astepte sau sa se reorienteze catre Bulgaria", este de parere Florin Pogonaru.

Acesta a mai declarat ca senzatia unei atmosfere de an electoral permanent nu face decat sa submineze stabilitatea mediului de afaceri. "Capitalul este asemenea unui iepure, cum aude un fosnet, o ia la fuga. Stabilitatea politica este foarte importanta pentru investitori, pentru ca acestia nu-si risca banii intr-o tara in care nimeni nu prea stie cine si ce face", spune Pogonaru.

In opinia presedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, nu va fi deloc usor sa refaca increderea investitorilor, in conditiile in care rating-ul de tara al Romaniei tocmai a fost scazut din cauza crizei politice.

Agentia internationala de rating Standard&Poor's (S&P) a coborat perspectiva ratingurilor atribuite Romaniei de la pozitiv la stabil, datorita lipsei de transparenta a factorului politic, a anuntat, joi, un comunicat S&P.

In acelasi timp, agentia a confirmat ratingurile in moneda straina pe termen lung si scurt la "BBB-", respectiv "A-3", si in lei la "BBB" si "A-3". "Reviziuirea perspectivei este indicata de prelungirea lipsei de vizibilitate politica de la inceputul lui 2007, ceea vine intr-un moment cand problemele ce tin de politici raman semnificative, atat in ceea ce priveste refirneke structurale necesare pentru a beneficia din plin de statutul de membru al UE, cat si din punctul de vedere al angajamentului de a tine in frau dezechilibrele externe tot mai mari alimentate de cerere", spune Remy Salters, analistul sef al S&P pentru Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: