Cinci orase mici, cele mai bogate din Romania

Data publicarii: 10-04-2007 | Economie

Otopeni, Navodari, Mioveni, Targu Neamt si Cernavoda intrec marile metropole, raportand veniturile la bugetele locale la numarul de locuitori, noteaza Adevarul. Bunastarea unui oras depinde in cea mai mare masura de dezvoltarea acestuia din punct de vedere economic. Acesta este si motivul pentru care cele mai bogate cinci orase din Romania reprezinta "domiciliul" unor afaceri recunoscute si prospere. Fie ca este vorba despre fabrica de la Mioveni, Dacia Renault, Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, Rafinaria Petromidia sau Aeroportul Otopeni, acestea "tin" orasele in care functioneaza, orientandu-le astfel dezvoltarea economica spre un trend puternic ascendent.

Ordinea a fost stabilita cu ajutorul datelor solicitate si furnizate pentru Adevarul de catre primariile oraselor amintite, raportand veniturile de la bugetul local la numarul de locuitori

Un oras bogat nu inseamna insa si un trai imbelsugat pentru locuitorii din acel loc, ci multi bani la bugetul local. Cine ar fi banuit ca micutul Otopeni, indepartatul Targu Neamt sau orasul indragit de copii pentru taberele scolare, Navodari, sunt printre cele mai prospere orase din tara? Asociatia Oraselor din Romania ne-a indicat cinci localitati care se incadreaza in categoria celor mai bogate din Romania, respectiv Otopeni - judetul Ilfov, Navodari, judetul Constanta, Mioveni, judetul Arges, Targu Neamt, judetul Neamt, si Cernavoda, judetul Constanta.

Orasul Otopeni continua dupa mult timp sa se mentina drept cel mai bogat oras din Romania. Atuurile acestuia: panourile publicitare de pe DN1, aflate pe raza localitatii Otopeni, cele mai scumpe terenuri si cladiri, schimburi comerciale intense cu Bucurestiul, si prezenta centrelor comerciale importante pe raza localitatii. Aproape toate bancile prezente in Romania au deschisa cate o filiala si in acest orasel. Asezarea geografica, langa capitala tarii, atrage zeci de investitori in fiecare an.

Dacia sustine orasul Mioveni. Ceea ce nu se stie insa este cu cat contribuie mai precis fabrica de autoturisme, anual, la bugetul local. Veniturile primariei au crescut considerabil de la an la an. Astfel, daca in 2005 acestea au fost de 28,5 milioane lei, veniturile totale au crescut anul trecut la aproximativ 40 de milioane de lei.

Orasul Cernavoda s-a dezvoltat intr-un ritm foarte alert in ultimii ani, in special datorita prezentei centralei nucleare din localitate. Majoritatea cetatenilor urbei muncesc la Centrala, unde salariul mediu este de 1.000 de lei. Cernavoda, la fel ca si Mioveniul, este sustinut financiar tot de catre un mare contribuabil. In acest caz, acesta este Centrala Nuclearelectrica, ce aduce de la an la an tot mai multi bani la bugetul local. Astfel, veniturile totale ale orasului au crescut in doar un an cu peste 5 milioane de lei, de la 18,03 milioane lei in 2005, la aproximativ 24 milioane lei, anul trecut.

Pentru Navodari, cel mai important contribuabil este Petromidia, care aduce la bugetul local aproximativ 20 miliarde de lei vechi (n.r.- 2 milioane RON). Veniturile municipiului au crescut, in ultimii ani, de la aproximativ 35 milioane de lei, in 2005, la circa 42,1 milioane de lei, anul trecut. Pentru acest an, bugetul estimat este de 53 milioane de lei, din care veniturile proprii reprezinta aproximativ 31 milioane de lei. Targu Neamt castiga cel mai mult din impozitele pe cladiri. "In 2006, venitul total al Primariei orasului Targu Neamt a fost de 21,80 milioane de lei, din care 6,58 milioane de lei au reprezentat venituri proprii", se mentioneaza in datele prezentate de autoritatile locale pentru Adevarul. Dinamica veniturilor este insa importanta, acestea crescand cu peste 7 milioane de lei, comparativ cu anul precedent.

Integral in Adevarul