iPodLinux, virusat doar ca sa i se demonstreze vulnerabilitatea

Data publicarii: 11-04-2007 | IT&C

Kaspersky Lab a descoperit primul virus proiectat special pentru a infecta player-ele portabile iPod. Denumit Podloso, virusul nu este o amenintare in sine, constituind doar demonstrarea unui concept. Virusul este un fisier care poate fi lansat si poate rula pe orice iPod, cu conditia ca acesta sa aiba instalat Linux. Daca virusul este instalat pe iPod de catre utilizator, acesta se copiaza singur in dosarul destinat versiunilor demo de programe. Podloso nu se poate lansa automat fara interventia utilizatorului.

Odata lansat, virusul scaneaza hard disk-ul dispozitivului si infecteaza toate executabilele in format .elf. Orice incercare ulterioara de a lansa aceste fisiere duce la afisarea pe ecran a mesajului "You are infected with Oslo the first iPodLinux Virus". Podloso este un virus tipic de demonstratie de concept. Acesti virusi sunt construiti pentru a dovedi ca este posibila infectarea unei anumite platforme si nu au actiune nociva. In plus, Podloso nu a fost proiectat pentru a se raspandi singur - utilizatorul trebuie sa salveze virusul in memoria iPod-ului pentru a se infecta.

Virusul ruleaza numai pe iPod-urile pe care exista Linux, si nu pe un sistem de operare iPod normal. Linux-ul trebuie instalat de catre utilizator, pentru ca nu este inclus in pachetul oferit de Apple. Cei care au iPod-urile infectate cu Podloso nu trebuie sa fie ingrijorati, exista cateva programe antivirus pentru Linux, cum ar fi AVG si Bitdefender, care detecteaza si elimina virusul.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: