UniCredit s-a retras de la licitatia pentru banca de economii Landesbank Berlin

Data publicarii: 11-04-2007 | International

UniCredit s-a retras de la licitatia pentru o banca berlineza in fata competitiei reprezentate de bancile de stat, hotarate sa nu lase banca germana sa ajunga in proprietate privata, spun surse avizate, citate de Reuters. Licitatia pentru Landesbank Berlin este prima vanzare a unei banci germane de economii, detinuta de landul german, cu o baza de clienti loiali, la care pot participa banci comerciale din sectorul privat.

Reprezentantii orasului-land Berlin au anuntat ca sapte cumparatori posibili s-au alaturat partii a doua a licitatiei pentru Landesbank Berlin, despre care una dintre surse afirma ca ar avea  un pret tinta de peste 4 miliarde euro (5,4 miliarde dolari).

UniCredit nu va mai concura cu grupul bancilor germane de economii care s-au alaturat partii a doua a licitatiei si se retrage din cursa.

Commerzbank a ramas singura banca comerciala privata care participa la licitatie, dupa retragerea grupului UniCredit.

"Bancile de economii vor sa pastreze Landesbank Berlin in familie", a declarat pentru Reuters, sub anonimat, una dintre surse.

Seful bancii italiene, Alessandro Profumo a sugerat recent ca institutia pe care o conduce nu va plati "un pret politic mare".

Retragerea din licitatie da mana libera grupului financiar-bancar italian sa caute alte achizitii, dupa ce a cerut actionarilor sai sa permita majorarea capitalului cu pana la 7 miliarde euro pentru achizitii.

La inceputul acestei saptamani, orasul Berlin a deschis runda a doua pentru licitatie, care permite participantilor accesul la informatii interne despre banca germana de economii, inainte de a inainta o oferta concreta.

Vanzarea Landesbank Berlin este o ocazie unica de acces pe una dintre cele mai spectaculoase piete bancare din Europa si este cea mai mare vanzare din sectorul bancar din Germania, dupa ce UniCredit a preluat HVB acum doi ani, de la Bavaria.

Vanzarea este controversata in Germania. Bancile germane de economii, care nu au ca scop profitul, vor sa opreasca vanzarea Landesbank Berlin unei banci comerciale rivale, deoarece se tem ca acest lucru ar ameninta dominatia lor.

Vanzarea Landesbank Berlin are loc in urma unei intelegeri cu oficialii de la Bruxelles, care au permis Berlinului sa salveze Landesbank Berlin, dupa ce a fost ruinata de un colaps al pietei proprietatilor.

Unicredit a afisat pe 22 martie un profit pentru 2006 de 5,448 miliarde euro (7,25 miliarde dolari), cu 61,3% mai mare in 2005, care a depasit estimarile analistilor, alimentat de cresterea comisioanelor. Unicredit a prezentat rezultatele sale financiare pentru 2006, inclusiv cele de la HVB din Germania, pe care a preluat-o la sfarsitul lui 2005. Castigurile Unicredit la o actiune (EPS) au fost de 0,53 de euro. Analistii de pe piata estimasera ca Unicredit va avea un castig de 0,46 euro/actiune si un profit de 5,355 miliarde euro.

Grupul bancar italian a propus un dividend de 0,24 euro/ actiune, in crestere cu 9,1% fata de anul trecut. Comisioanele nete ale bancii au urcat cu 12,3%, la 8,348 miliarde euro, pe seama unei cresteri de 11,4%, la 246 miliarde euro a volumului activelor gestionate.

Reprezentantii grupului au spus ca au propus marirea capitalului bancii cu pana la 1,05 miliarde actiuni in cinci ani.

UniCredit este prezent pe piata romaneasca prin subsidiara UniCredit Romania. Unicredit Romania a obtinut anul trecut un profit net de 16 milioane lei, de peste trei ori mai mare decat cel din 2005, datorita cresterii puternice a veniturilor operationale ca urmare a extinderii din ultimii doi ani, potrivit bilantului publicat de banca la data de 22 martie.

In 2005, banca afisase un profit net de 5 milioane lei.

Banca a raportat venituri in crestere cu 28% in anul trecut pana la 174 milioane lei. Veniturile operationale au crescut cu 43% in 2006 pana la 44 milioane lei datorita expansiunii organice a bancii in anii 2005-2006, care a implicat deschiderea a aproximativ 20 de sucursale, se mentioneaza in comunicatul bancii.

Activele totale ale bancii au avansat in 2006 cu 41% fata de anul anterior si au ajuns la 2,85 miliarde lei la finalul anului trecut.

La sfarsitul anului trecut, Unicredit Romania avea un portofoliu de 74.300 clienti, din care 59.300 persoane fizice si 15.000 de companii, iar banca a tras  peste 11.000 de clienti noi in ultimul trimestru al anului trecut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: