CFR Calatori va introduce anul acesta peste 1.600 de trenuri

Data publicarii: 12-04-2007 | Turism

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri contractul de servicii, pentru 2007, dintre CFR Calatori si Ministerul Transporturilor, in baza caruia vor fi introduse in trafic 1.678 trenuri, va moderniza parcul de vagoane si locomotive si va implementa sistemul informatic pentru bilete. Contractul de servicii publice se incheie intre Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori "CFR Calatori" si Ministerul Transporturilor.

Actul normativ se refera la actualizarea, pe anul in curs, a indicatorilor cantitativi si calitativi ai activitatii de transport de calatori, a programelor de reparatii si achizitii de material rulant si stabilirea nivelului de venituri prognozat pentru pachetul minim social si politica tarifara. De asemenea, actul aditional al contractului prevede nivelul contributiei de la bugetul de stat ca plata a serviciilor publice pentru acoperirea diferentei dintre nivelul costurilor si cel al veniturilor realizate din tarifele aprobate.

Astfel, pentru 2007 CFR Calatori estimeaza ca vor fi introduse in trafic 1.678 trenuri, dintre care 44 intercity, 170 rapide, 69 accelerate, 1.381 personale, 14 sezoniere. In ceea ce priveste programele de dezvoltare vor fi derulate cinci proiecte, respectiv de dotare cu rame automotoare, de realizare a sistemului automat de eliberare si rezervare bilete, de dotare cu rame electrice de scurt, mediu si lung parcurs, de modernizare a 203 locomotive si de dotare a peste 100 de vagoane de calatori.

Pe termen mediu si lung, la nivel macroeconomic, reabilitarea parcului de material rulant va conduce la crestere economica, prin introducerea tehnologiilor moderne, iar cifra de afaceri in sectorul feroviar va creste. De asemenea, reabilitarea parcului de material rulant contribuie la diminuarea somajului prin atragerea fortei de munca in societatile economice care furnizeaza si asigura intretinerea si repararea materialului rulant. Modernizarea materialului rulant al CFR Calatori va avea un impact pozitiv asupra mediului, prin diminuarea noxelor si reducerea zgomotului.

Ministerul Transporturilor va aloca lunar sumele cuvenite CFR Calatori ca diferenta intre tarifele stabilite cu avizul autoritatilor publice competente si costurile reale de transport, la care se adauga o cota de profit intre 3% si 5% din costul respectiv, prevazute prin bugetul de venituri si cheltuieli. Pretul prestatiilor ce fac obiectul actului aditional la contractul de servicii publice este de 878.582.000 lei, la care se adauga veniturile tarifare obtinute de CFR Calatori.

Programul de reparatii, modernizare si achizitii de material rulant se asigura din fonduri proprii, din fonduri de la buget si din finantari externe. Totodata, CFR Calatori va acorda facilitati pentru fostii detinuti politici, revolutionari, persoane care au fost persecutate pe motive etnice, veteranii de razboi si urmasii acestora, persoanele cu handicap, elevi, studenti, pensionari, locuitorii Muntilor Apuseni posesori ai "Carnetului de mot, parlamentari si academicieni.

In cazul conflictelor de munca, greva este permisa cu conditia ca organizatorii si conducatorii grevei sa asigure serviciile esentiale, dar nu mai putin de o treime din activitatea normala.

Contractele de servicii publice se incheie pentru o durata de patru ani, sunt aprobate de catre Guvern si se actualizeaza anual, dupa adoptarea bugetului de stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: