Senatorii lasa magazinele duty-free sa-si faca de cap

Data publicarii: 12-04-2007 | Afaceri

Magazinele care comercializeaza marfuri in regim duty-free si duty-paid pot sa-si continue nestingherite activitatea. Cel putin pana la o decizie finala a Camerei Deputatilor. Ieri, Senatul a ales sa nu modifice cererea presedintelui Basescu de reexaminare a legii de respingere a ordonantei privind limitarea acestui gen de activitate. Chiar daca seful statului sustine ca o astfel de decizie contravine normelor europene si incurajeaza evaziunea fiscala, senatorii i-au respins propunerea. Cu alte cuvinte, magazinele vor functiona pana cand deputatii se vor pronunta.

Comisia senatoriala de buget-finante a intocmit un raport de respingere a cererii de reexaminare, iar plenul Senatului a admis, cu 42 de voturi "pentru", 3 "abtineri" si 10 voturi "impotriva", raportul de respingere.

In cererea de reexaminare trimisa Parlamentului, precizeaza Mediafax, seful statului nu este de acord cu decizia Parlamentului, care a respins ordonanta de urgenta referitoare la limitarea comercializarii marfurilor in regim duty-free si duty-paid.

"Ministerul Administratiei si Internelor a avizat favorabil ordonanta, intrucat acest act normativ contribuie la reducerea criminalitatii transfrontaliere", se arata in cererea de reexaminare a sefului statului, insa senatorii si-au mentinut decizia de a respinge ordonanta. Tot presedintele Basescu mai preciza ca, prin reducerea cadrului de comercializare a acestor marfuri, se asigura un control eficient al acestui fenomen.

Senatorul PD Marius Marinescu a declarat, ieri, in cadrul dezbaterilor, ca a propus inca din 2005 eliminarea duty-free terestre, iar Senatul a adoptat legea in 2006. "Mafiotii au sponsorizat cu milioane de euro anumiti guvernanti si politicieni. Consider ca aceasta ordonanta trebuie trimisa la Comisia de buget-finante, pentru a elimina duty-free terestre", a declarat senatorul PD.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: