Angajatii Bancii Mondiale cer demisia lui Wolfowitz

Data publicarii: 13-04-2007 | International

Asociatia angajatilor Bancii Mondiale a cerut joi demisia lui Paul Wolfowitz, presedintele institutiei, care este acuzat de nepotism, potrivit unei scrisori a salariatilor bancii, transmite AFP. "Trebuie sa actioneze cu onoare si sa demisioneze", considera asociatia, intr-o scrisoare adresata angajatilor Bancii. "Consiliul de administratie trebuie sa actioneze in acord cu obligatiile sale conventionale, de garant al Bancii Mondiale, si sa preia initiativa lansandu-se, la scara internationala, in cautarea unui nou presedinte capabil sa redea integritatea Bancii si sa recastige increderea donatorilor din IDA 15", se afirma in scrisoare.

Asociatia se refera la cel de-al 15-lea ciclu de strangere de fonduri al Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare (IDA), institutie a Bancii Mondiale care ajuta tarile cele mai sarace ale planetei.

Presedintele Bancii Mondiale Paul Wolfowitz si-a cerut scuze public, joi, pentru ca a acordat cresteri salariale unei colaboratoare a institutiei cu care avea o relatie si a recunoscut ca a fost o greseala.

"Am facut o greseala si imi cer scuze", a spus Paul Wolfowitz intr-o conferinta de presa de la Washington, cu doua zile inainte de deschiderea adunarii semestriale a Bancii Mondiale, la Washington.

"Imi asum toata responsabilitatea pentru detaliile acordului" referitor la cresterile salariale de care a beneficiat Shaha Riza, care a continuat sa fie platita de Banca Mondiala dupa ce a fost detasata la Departamentul de Stat in septembrie 2005.

El a precizat ca a avut o intalnire cu consiliul de administratie al institutiei pe care o conduce joi dimineata. "Am propus consiliului sa stabileasca un mecanism pentru a aprecia daca acordul incheiat a fost rezonabil sau nu. Voi accepta orice solutie imi vor propune", a subliniat el, citat de Reuters.

Este pentru prima oara cand Wolfowitz, care a preluat conducerea Bancii Mondiale in iunie 2005, recunoaste o implicare directa in acest caz care il pune intr-o postura foarte delicata, cu atat mai mult cu cat s-a lansat intr-o campanie anticoruptie in cadrul institutiei.

Pana in prezent, el evitase orice aluzie la aceasta chestiune, care a provocat reactii emotionale in randul personalului Bancii Mondiale.

Financial Times a dezvaluit joi ca Paul Wolfowitz insusi a ordonat cresterile salariale.

Fost responsabil la Banca Mondiala pe probleme de comunicare pentru Orientul Mijlociu, Riza a fost detasata de institutie la Departamentul de Stat in septembrie 2005, la sase luni de la instalarea in functie a lui Wolfowitz. Acesta informase consiliul de administratie inca de la inceput ca are o relatie cu Riza si a recomandat ca ea sa fie detasata la alta institutie in timpul mandatului sau.

Potrivit unor documente interne ale Bancii Mondiale, Riza ar fi primit cresteri salariale de peste 60.000 de dolari, ajungand la un salariu de circa 200.000 de dolari mai an, adica mai mult decat secretarul de stat Condoleezza Rice.

NewsIn