Jumatate dintre romani sunt actionari cu acte

Data publicarii: 13-04-2007 | Afaceri

Aproximativ 10 milioane de persoane fizice sint posesoare de instrumente financiare, noteaza Cotidianul. Majoritatea provin din rindurile cuponarilor. Romania este tara cu cei mai multi potentiali investitori din Europa. Ponderea persoanelor care detin actiuni din totalul populatiei se apropie de 50%. Peste 10 milioane de romani, din 22 de milioane, sint posesori de instrumente financiare, potrivit datelor furnizate ieri de Depozitarul Central, institutie ce se va ocupa cu operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare.

Bucurestiul aduna circa 10% din totalul actionarilor. Mai mult de un milion de persoane care detin titluri sint inregistrate in Capitala, in timp ce o suta de mii au resedinta in judetul Ilfov. Numarul mare al posesorilor de actiuni este datorat "cuponiadei".

In perioada 1995-1996, printr-o decizie a guvernului Vacaroiu, toate persoanele peste 18 ani au fost obligate sa cumpere actiuni la anumite societati nominalizate de stat.

"90% sint cuponari"

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, confirma. Majoritatea proprietarilor de titluri financiare, peste 90%, provin din rindurile cuponarilor. La firmele de brokeraj sint deschise aproximativ 70.000 de conturi, dintre care numai 11.000 active. Totusi, adauga Farmache, avind conturi deschise la Depozitarul Central, toti cei 10,2 milioane de posesori de actiuni pot fi catalogati drept potentiali investitori.

Integral in Cotidianul